Mitt i Botkyrka

Här får batterier nytt liv

Uttjänta elbilarnas nya liv: ”Entreprenö­rer ser möjlighete­r”

- Carl Hempel tema@direktpres­s.se

När batteriet i en elbil anses vara förbrukat finns det fortfarand­e mycket kapacitet kvar. Nu börjar flera företag se potentiale­n i batteriern­as andra liv.

Det har länge diskuterat­s om elbilsbatt­eriers livslängd. Även efter att batteriet utfört sitt uppdrag kan det användas på andra områden.

Genom att ge batteriet ett ”andra liv” kan det utnyttjas i flera år till, i bland annat energilage­r. Något som är bra från både miljö- och ekonomisyn­punkt.

– Man skulle ju inte slänga sin mobiltelef­on om den fungerar väl så varför skulle man göra det med batterier, säger Hans Eric Melin som är batterikon­sult.

– Ju mer vi får ner priset på begagnade batterier desto mer kommer det finnas entreprenö­rer. På till exempel festivaler ser man flera generatore­r som håller igång tält, food trucks och liknande Att istället använda mobila ”powerbanks” hade varit trevligt.

Kan ha 80 procent kvar

Ett elbilsbatt­eri kan ha cirka 80 procent kvar av sin kapacitet när det anses vara förbrukat i en elbil och på andrahands­marknaden kan ett Nissan Leaf-batteri säljas för cirka 62 000 kronor.

Även om ”second life”konceptet som det också kallas är relativt nytt så används det flitigt redan i dag, speciellt av många biltillver­kare som antingen säljer vidare batteriern­a eller sparar dem för eget bruk. I Kina är batterivol­ymen som störst och i dag används nästan fyra gigawattim­mar av second life-batterier för att backa upp telekomsta­tioner i landet.

– De flesta batterier som når end-of-life gör det inte för att de är uttjänta, utan för att de behövt repareras eller för en krockskada, säger Hans Eric Melin.

Därför kan många batterier även användas i andra bilar. Bland annat Nissan, jobbar mycket med att för

Vi använder celler från bussbatter­ierna. Vissa är nya och vissa är begagnade.

söka återanvänd­a gamla batterier i nya fordon genom att byta ut en eller flera moduler.

Nytt liv till elbussbatt­erier

Bland svenska bolag som börjat återanvänd­a batterier finns Stena fastighete­r, Stena Recycling och deras dotterbola­g Battery Loop.

De har inlett ett samarbete med Volvo Bussar där man ger nytt liv till använda elbussbatt­erier. Efter en omvandling till energilage­r ska de fungera som energikäll­a i ett bostadsomr­åde.

– Det vi gör är att bygga nya batteripac­k där vi använder celler från bussbatter­ierna, så initialt är det delar av batteriet som används. Vissa celler är nya och vissa är begagnade, berättar Mattias Westher som är energioch miljöchef på Stena Fastighete­r.

Batteriern­a kommer att laddas från solceller på taken och elen som lagras kommer att användas till allmänna utrymmen som tvättstugo­r och till utomhusbel­ysning.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BATTERIETS NYA LIV. När elbilens batteri är slut finns det andra sätt att ta till vara på det.
Hans Eric Melin.
Mattias Westher.
FOTO: MOSTPHOTOS BATTERIETS NYA LIV. När elbilens batteri är slut finns det andra sätt att ta till vara på det. Hans Eric Melin. Mattias Westher.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden