Mitt i Bromma

Besöksrusn­ing till biblioteke­t i Blackeberg

För två år sedan öppnade Brommas medborgark­ontor i Blackeberg­s bibliotek. Sedan dess har antalet besökare på bibblan ökat lavinartat – med närmare 19 000 personer om året.

- Ellinor Prawitz

Till samhällsvä­gledarna på Bromma medborgark­ontor kan boende vända sig för att få vägledning i det mesta. Alltifrån att skaffa bank-id, ta sig fram i myndighets­djungeln eller få datorhjälp. Här ordnas även olika typer akti- viteter, som språkfika och politikerk­afé.

Förra veckan firade kontoret två år sedan de öppnade upp dörrarna i samma lokaler som Blackeberg­s bibliotek. Sedan dess har besökskurv­an gått spikrakt uppåt. 2015, när kontoret öppnade, besökte närmare 55 000 personer lokalerna. År 2017: strax över 92 000 besökare.

Ger varandra skjuts

Vilka som kommer för att enbart besöka biblioteke­t eller enbart medborgark­onto-

ret finns ingen statistik över, men troligen ger de båda funktioner­na varandra en skjuts.

– Jag tror att det är ett lyckat koncept med medborgark­ontor och bibliotek i ett, vi har breddat varandras verksamhet­er, säger Eva Öhgren, biblioteka­rie.

Det är främst äldre personer och nyanlända som besöker medborgark­ontoret. Men biblioteke­ts och medborgark­ontorets olika aktivitete­r lockar en bredare publik.

– Det är kul att det vi gör kan betyda olika saker för olika personer, säger samhällsvä­gledaren Matilda Jakobsson.

– En vanlig dag är det de som sitter och pluggar, barnfamilj­er som kommer, personer som vill ha datorhjälp eller de som bara kommer hit för en kopp kaffe, fortsätter Johan Harrius, även han samhällsvä­gledare.

Träffar väninnorna

Bara en kopp kaffe är just vad 73-åriga Else-Marie Forsberg gärna kommer till biblioteke­t för.

– Jag kommer hit varje dag och träffar mina väninnor och läser tidningen. Det märks att det är mycket folk här, det är verkligen skönt att det finns, säger hon.

Jag kommer hit varje dag och träffar mina väninnor och läser tidningen.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SUCCÉ.
Tusentals fler besökare kommer till Blackans bibliotek sedan medborgark­ontoret öppnade upp i lokalerna. Fr v: Eva Öhgren, biblioteka­rie, Matilda Jakobsson och Johan Harrius, samhällsvä­gledare.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SUCCÉ. Tusentals fler besökare kommer till Blackans bibliotek sedan medborgark­ontoret öppnade upp i lokalerna. Fr v: Eva Öhgren, biblioteka­rie, Matilda Jakobsson och Johan Harrius, samhällsvä­gledare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden