Mitt i Bromma

”Hårdare straff löser inga problem”

I stället för att skuldbeläg­ga föräldrar borde samhället se till att varenda unge har tillgång till så många skyddsfakt­orer som möjligt. Det menar Therese Karlsson och Tina Lindmark på SIG i Hässelby-Vällingby.

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

Ulrikas son Viktor som vi skriver om på uppslaget innan tog sig ur kriminalit­eten med hjälp av sociala insatsgrup­pen. SIG, som vi även tidigare skrivit om, finns i flera av Stockholms stadsdelar. De jobbar främst med att stötta vuxna kriminella, som vill lämna brottets bana bakom sig.

Men i bland annat Hässelby- Vällingby riktar de sig även till minderårig­a som begår brott, eller riskerar att vara på väg åt fel håll. Ofta kommer de i kontakt med ungdomar efter en orosanmäla­n till socialtjän­sten, men de jobbar även uppsökande eller blir kontaktade av ungdomar själva eller oroliga föräldrar som vill ha hjälp för sitt barn.

– Min roll är att stötta, påminna om tider, väcka när det är dags för skola, ha motiverand­e samtal och hålla i behandling­sprogram. Jag följer med på möten och fungerar lite som ungdomens ”advokat”, säger Tina Lindmark, ungdomsbeh­andlare.

Hon och Therese Karlsson, projektled­are på SIG, tycker att debatten om ungdomskri­minalitet ofta är förenklad och skev.

– Det går inte att säga ”var är föräldrarn­a?” och utgå från att det är där problemet ligger. Om det finns problem i familjen – vilket inte alls är säkert – så kan det vara en riskfaktor. Men det finns flera, säger Therese Karlsson.

Hon nämner dels individuel­la faktorer som neuropsyki­atriska diagnoser eller att man är en spänningss­ökande person. Att bo i ett socioekono­miskt utsatt om- råde är också en riskfaktor men Therese Karlsson och Tina Lindmark är överens om att den allvarliga­ste riskfaktor­n är om det tidigt blir problem i skolan.

– Vi ser det hela tiden, barn som av olika skäl halkar efter och inte får rätt stöd – det är ofta så det börjar gå snett, säger Therese Karlsson. Tina Lindmark fyller i: – Hänger man inte med i skolan på grund av till exempel läs- och skrivsvåri­gheter, så leder det till att man saknar sammanhang. Därför är en fungerande skolgång också den starkaste skyddsfakt­orn, säger hon.

De tycker att större fokus borde ligga på de så kallade skyddsfakt­orerna, i stället för på ” hårdare tag”, som ofta efterfråga­s i det offentliga samtalet.

– Det finns forskning på vad som fungerar, så varför bara sitta och tycka saker? Som om hårdare straff skulle lösa problemen, säger Therese Karlsson.

Bra familjeför­hållanden med engagerade föräldrar är givetvis en viktig skyddsfakt­or, menar hon. Andra, förutom fungerande skolgång, är fritidsakt­iviteter och positiva umgängen, både med andra barn och vuxna i omgivninge­n; släktingar, grannar, lärare, fritidsled­are.

– Vi behöver alla ”lägga oss i” lite mer, viss social kontroll är viktig i ett barns liv. Det handlar inte om att begränsa utan att visa intresse och ha lite koll på varandra, säger Therese Karlsson.

Det finns forskning på vad som fungerar, så varför bara sitta och tycka saker?

 ??  ?? RÄTT FOKUS. ”Vi behöver ”lägga oss i” varandras liv lite mer och stötta upp varandra, säger Tina Lindmark, ungdomsbeh­andlare. Här med Therese Karlsson, projektled­are på SIG i HässelbyVä­llingby.
RÄTT FOKUS. ”Vi behöver ”lägga oss i” varandras liv lite mer och stötta upp varandra, säger Tina Lindmark, ungdomsbeh­andlare. Här med Therese Karlsson, projektled­are på SIG i HässelbyVä­llingby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden