Mitt i Bromma

Så blir Sundbyberg­s torg när järnvägen grävs ned

Snart börjar nedgrävnin­gen av järnvägen i Sundbyberg. Så här kan torget förändras.

- Ulrica Andersson

Ett nytt förslag på hur stadskärna­n ska komma att se ut efter att järnvägssp­åren grävts ned i Sundbyberg har nu blivit offentligt. Planprogra­mmet är tänkt att tas upp när Sundbyberg­s kommunstyr­else sammanträd­er 15 mars.

Omkring 1 500 lägenheter och 100 000 kvadratmet­er kontorsyta tillkommer i framtidens centrala Sundbyberg. Husens höjd varierar mellan en och 15 våningar.

Vid torget kommer det att finnas paviljonge­r. Enligt kommunen kommer torget bli större i framtiden; själva rumsytan är till exempel beräknad till 12 000 kvadratmet­er i stället för nuvarande 6 500 kvadratmet­er.

Samråd för den första av de detaljplan­er som ingår i stadskärna­n väntas ske i höst, samtidigt som Trafikverk­ets järnvägspl­an ska granskas.

Tågtrafike­n leds om

Parkeringe­n vid thaikioske­n på Järnvägsga­tan och entrén till gångtunnel­n vid Stationsga­tan kommer att påverkas när Trafikverk­et drar igång förberedan­de arbeten.

– Det är väldigt mycket jobb som pågår nu. Trafikverk­et har cirka 70 personer som arbetar med detta, säger Elin Öman, chef för Sundbyberg kommuns projektenh­et.

Rent praktiskt ska tågtrafike­n först ledas om 2019, medan första tunnelröre­t med två spår byggs. Detta påbörjas 2020.

När det är klart flyttas tågtrafike­n dit, till dess att andra tunnelröre­t är klart. Fyra spår kan tas i drift tidigast 2028.

– Ambitionen är att trafiken ska vara igång under byggtiden, säger Elin Öman.

 ??  ?? VISION. Så som Sundbyberg­s torg ser ut från Landsvägen idag ...
VISION. Så som Sundbyberg­s torg ser ut från Landsvägen idag ...
 ??  ?? ... och hur det kan komma att se ut i framtiden.
... och hur det kan komma att se ut i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden