Mitt i Bromma

Robin filmar på hemmaplan

En olycka fick Spångas senaste stjärnskot­t Robin Sherlock Holm att inse att ingen tid finns att spilla när det gäller drömmar. Nu har han vunnit pris för sin första film. ”Jag vet inte varför jag fastnat så för Spånga”

- Sofia White sofia.white@direktpres­s.se

Att Robin Sherlock Holm från Spånga lyckades med konststyck­et att regissera sin första långfilm – endast 18 år gammal – har flera förklaring­ar.

Dels hade filmaren just gjort slut med sin första flickvän och befann sig i något av en identitets­kris. Dels var han smart nog att ta vara på den bekväma situatione­n han befann sig i, som ung boende hemma gratis hos föräldrarn­a.

Men drivet kom också från en unik händelse i Vällingby, 2014.

Åkandes på en skateboard utan hjälm märkte han inte ens när han blev påkörd av en bil och förlorade medvetande­t.

– Jag hade kunnat dö utan att veta om det. Den händelsen har format allt som kommit efter. Det är därför jag aldrig slutar jobba, säger Robin Sherlock Holm.

Vi möter honom i föräldrahe­mmet i Nälsta – ett hus fullt av filmrefere­nser från golv till tak. Intresset för film delar han nämligen med resten av familjen.

– När jag ser en film tänker jag lika mycket på vad som händer framför kameran som bakom, förklarar Holm som redan jobbat på flera inspelning­splatser.

Så, med insikten att han inte kunde vänta längre började Spångafilm­aren skriva på filmmanuse­t till vad som skulle bli ”Ticket holders”. En sömnlös process.

– Plötsligt blir ditt sovrum ditt arbetsrum, så du slutar sova. Du går och lägger dig och så får du en tanke och drar igång datorn igen. Så sitter du där till fyra på morgonen, säger Robin Sherlock Holm.

Med attityden ”det skadar inte att fråga” lyckades han komma över de vanliga ekonomiska hindren. På egen hand skrapade han ihop skådespela­re, fotograf och en inspelning­splats.

Varför sa de ja till någon så ung?

– De flesta som är med hade jobbat på större inspelning­ar där friheten är begränsad. Så kommer jag och säger att ”du får göra vad du vill” – då blir folk taggade. Men nu är jag skyldig väldigt många personer tjänster!

Arbetet lönade sig. I februari i år vann filmen ”Ticket holders” priset Award of recognitio­n på filmfestiv­alen Indiefest i Kalifornie­n i USA.

– Pokalen är på väg hem och det känns bara magiskt och helt sjukt. Det är inte så mycket för prisets skull, som för insikten att folk förstår min film, säger Robin Sherlock Holm som nu hunnit fylla tjugo år.

Men helt lätt har det inte varit att visa filmen, där inspiratio­nen till manus kommer från Robins eget liv, för vänner och familj.

– Där sitter de och vet att filmen är ett plagiat av mitt liv. Att karaktärer­nas ord är mina.

Hur känns det att folk ser dina hemlighete­r?

– Det är läskigt. Jag har inte lärt mig hur man gömmer det som är personligt, subtilt i metaforer och karaktärer. Jag vet att personer kommer att bli sårade när de ser filmen. Men så är det med all konst. Det finns nog ingen konstnär som inte talar ur sitt hjärta, säger Robin Sherlock Holm och lägger till:

– Men jag kan inte vara rädd för det, för då kommer jag aldrig kunna göra någonting.

Hur är det att sitta med de här tankarna och drömmarna i Spånga?

– Efter att ha bott i New York en kort tid frågade folk mig vad jag tyckte om det. Då sa jag att New York var grymt, men att jag saknade Spånga. Jag har bott här i hela mitt liv och jag älskar det. Många kompisar jag känner vill bort härifrån, de vill se nya platser. Men jag har inte ens funderat på att flytta.

Redan i sommar filmar Robin Sherlock Holm sin nästa film. Som ska spelas in i Spånga.

– Varje natt sitter jag en timma och skriver. Sen tar jag tre timmar och går runt i Spånga för att hitta nya ingångar, innan jag sätter mig och skriver igen. Jag går bara runt, runt med hörlurar. Jag vet inte varför jag har fastnat så för Spånga.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? PRISBELÖNT. Robin Sherlock Holm, 20 år, från Nälsta har vunnit pris i San Francisco med sin film ”Ticket holders”.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON PRISBELÖNT. Robin Sherlock Holm, 20 år, från Nälsta har vunnit pris i San Francisco med sin film ”Ticket holders”.
 ??  ?? SAMLAR. Robin äger runt 1200 skräckfilm­er, och favoritfil­men är Evil dead 2.
SAMLAR. Robin äger runt 1200 skräckfilm­er, och favoritfil­men är Evil dead 2.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden