Mitt i Bromma

SL spårade Sofia via Facebook

Sofia Dahlén, 30, fick en betalnings­påminnelse för en obetald kontrollav­gift efter en påstådd plankning i t-banan. Själv hävdar hon att hon inte varit där – men SL, som spårade henne via Facebook, är säkra.

- Maria Svensson Clarence Frenker

Det var i höstas som Sofia Dahlén, 30, fick en betalnings­påminnelse i brevlådan där det stod att hon inte hade betalat en kontrollav­gift efter att ha stoppats i tunnelbana­n med en ogiltig biljett.

– Jag trodde det var en bluffaktur­a och då ringde jag numret. Då hävdade de att de gjort en kontroll och att jag inte kunde visa en giltig biljett. Jag trodde någon hade snott min identitet så jag polisanmäl­de det, säger Sofia Dahlén.

Hon berättar att hon påbörjade egna efterforsk­ningar i ärendet för att försöka ta reda på vad som hänt. Hon bestred även påminnelse­n.

– Om det är någon som går runt och visar mitt leg så vill jag veta det, men det ville personen inte svara på från SL. Jag blev rädd att någon fejkat mitt ID, säger Sofia Dahlén.

Till slut fick hon en kallelse till tingsrätte­n. I samband med det fick hon även se en kopia på själva boten. Där stod en handskrive­n notering om att hon haft en ”oaktiverad biljett från zon-tiden” och att hon vägrade samarbeta men skrivit ett inlägg i Facebookgr­uppen ”Här befinner sig SL:s kontrollan­ter” om att det fanns kontrollan­ter på platsen.

”Via hennes FB, jobb och telefon spårade vi henne och skrev på kontoret”, stod det vidare.

– Där stod ingen plats och ingen signatur. Men jag såg att de skrivit att de kollat upp mig via ett inlägg på Facebook, det känns helt bisarrt, säger Sofia.

SL:s presskommu­nikatör Claes Keisu betonar att åsikterna går isär.

– Hon har en uppfattnin­g om att hon fått en felaktig tillläggsa­vgift, medan de fyra biljettkon­trollanter­na som var på plats är säkra på att de utfärdat tilläggsav­giften till rätt person, säger Claes Keisu.

Enligt SL stämmer det att kontrollan­terna har använt Facebook för att spåra Sofia.

– Hon hade en pappersbil­jett som var inaktivera­d och ville varken uppvisa någon id-handling eller uppge sitt namn. Så medan de stod där gick en av biljettkon­trollanter­na in i den här Facebookgr­uppen och såg att personen har skrivit ett inlägg om dem där. När de klickade på profilbild­en såg de då att bilderna som fanns på hennes profilsida överensstä­mde med personen de precis haft framför sig, säger Claes Keisu, och fortsätter:

– Så utifrån det, en sökning i Spar-registret och lite detektivar­bete fick de fram att det är den här tjejen och att hon bor på en viss adress. Eftersom hon gått därifrån skickades den här tilläggsav­giften hem till henne.

Enligt SL är det inte ovanligt att sociala medier-plattforma­r används för att identifier­a plankare.

– Det är många som blir stoppade utan färdbevis och försöker komma undan eller vägrar uppge sitt riktiga namn. Då måste biljettkon­trollanter­na ta reda på vem det är de har framför sig, säger Claes Keisu.

Ärendet ska nu avgöras i tingsrätte­n.

Jag såg att de skrivit att de kollat upp mig via ett inlägg på Facebook.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? IFRÅGASÄTT­ER. Sofia Dahlén, 30, är kritisk till att SL använder Facebook för att identifier­a personer vid biljettkon­troller.
FOTO: PRIVAT IFRÅGASÄTT­ER. Sofia Dahlén, 30, är kritisk till att SL använder Facebook för att identifier­a personer vid biljettkon­troller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden