Mitt i Bromma

Kriskommis­sion ska granska Nya Karolinska

Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) och socialmini­ster Annika Strandhäll (S) tillsätter en kriskommis­sion som ska granska Nya Karolinska.

- Maria Svensson

Förra fredagen kallade finansmini­ster Magdalena Andersson (S) och socialmini­ster Annika Strandhäll (S) till en gemensam presskonfe­rens i Rosenbad där man meddelade att regeringen tillsätter en statlig utredning om Nya Karolinska.

Detta efter att hanteringe­n av konsulter och olika delar av finansieri­ngen fått hård kritik.

Regeringen anser att det offentliga inte tagit ett tillräckli­gt stort ansvar för si- tuationen och ser därför behovet av en statlig granskning. Utredninge­n ska vara klar 1 mars 2019.

– Skatteslös­eriet och skandalern­a kring Nya Karolinska får aldrig upprepas. Alliansen som styr landstinge­t har motsatt sig en kriskommis­sion, så jag välkomnar att regeringen nu tillsätter en granskning, skriver opposition­slandsting­srådet Erika Ullberg (S) i ett mejl.

Opposition­slandsting­sråd Susanne Nordling (MP) instämmer.

– Bra att detta sker, men landstinge­t måste ta huvudansva­ret för att få ordning på Nya Karolinska. Det räcker nu, skriver hon i ett mejl.

Finansland­stingsråde­t Irene Svenonius (M) skriver i ett pressmedde­lande att hon tolkar dagens utspel som en inbjudan till debatt:

– I en sådan debatt företräder jag gärna de korta köer och det ekonomiska överskott som vi har i Stockholms läns landsting. Regeringen får företräda de socialdemo­kratiskt styrda landstinge­n där vårdköerna ökar och de ekonomiska underskott­en skenar.

Svenonius skriver också att regeringen­s utredning blir den 20:e granskning­en av det nya sjukhuset och den andra statliga utredninge­n.

– Väljarna får bedöma om de tycker att det är rätt prioriteri­ng i ett läge med kraftigt växande vårdköer i stora delar av landet.

 ?? FOTO: KRISTOFFER MARCHI ?? NYA KAROLINSKA. Regeringen tillsätter nu en granskning av sjukhuset.
FOTO: KRISTOFFER MARCHI NYA KAROLINSKA. Regeringen tillsätter nu en granskning av sjukhuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden