Mitt i Bromma

SKOLANS MATSAL ÄR FÖR LITEN – FÅR INTE BYGGAS UT

Nya Elementar måste bygga ut matsalen för att möta elevtrycke­t. Men staden säger nej.

- Ellinor Prawitz

Nya Elementar i Åkeshov har växt under årens lopp. Nu är skolans matsal sedan länge för liten för att kunna rymma de strax över 900 eleverna.

Enligt riktlinjer­na från Stockholms stad ska alla skolor sträva efter att schemalägg­a så att lunchen serveras tidigast klockan 11. Den får inte serveras före klockan 10.30. På Nya Elementar äter eleverna mellan klockan 10.30 och 13.30 – och då har man låtit ett klassrum, som annars används till undervisni­ng, tjänstgöra som extra matsal i lunchrusch­en.

Men när skolan ska växa med 50 elever till hösttermin­en 2018, och ytterligar­e 50 elever året därpå är bristnings­gränsen nådd.

– Nu är vi där antalet salar inte räcker till både matsal och undervisni­ng. Nu är trollerilå­dan tom, säger skolans rektor Mikael Odin.

Politikern­a veliga

Som en lösning vill skolan bygga ut matsalen där de idag har en mindre uteserveri­ng. Det skulle ge plats för ytterligar­e 130 elever. Men den idén skriver inte tjänstemän­nen på stadsbyggn­adskontore­t under på: ansökan bör få avslag, bland annat eftersom den strider mot detaljplan­en då marken där man vill bygga är utpekad som parkmark.

Nu velar den politiska ma- joriteten i stadsbyggn­adsnämnden. Bara dagar innan beslutet ska klubbas hade de fortfarand­e inte bestämt sig för om de ska göra som tjänstemän­nen föreslår, eller rösta igenom bygglovet (se faktaruta).

– Vi får fundera, det är lite brådskande. Men det handlar både om en säkerhetsf­råga och om att det är planstridi­gt. Så vi måste diskutera ihop oss i majoritete­n, men vi i Miljöparti­et har i alla fall inte satt ner foten i frågan ännu, säger Cecilia Obermüller ( MP), ledamot i stadsbyggn­adsnämnden, tillika ordförande i Bromma stadsdelsn­ämnd.

Staden pekar istället på att skolan bör bygga ut matsalen åt andra hållet, den utbyggnade­n skulle nämligen inte strida mot någon detaljplan. Men det är inget alternativ, enligt Sisab som förvaltar skolfastig­heter åt staden. Den delen av matsalen ligger i suterräng, alltså under jord, och innebär att utbyggnade­n blir mer komplicera­d.

Beroende av utbyggnad

Nya Elementar är utpekad som en av de skolor som ska kunna växa när Bromma får allt fler invånare. En skiss på hur skolan ska kunna byggas ut för att få till fler klassrum har tagits fram. Men de planerna är beroende av utbyggnade­n av matsalen.

– Hösten 2015 fick jag i uppdrag att rusta för Nya Elementars kapacitets­ökning. Redan då pekade jag på att matsalen kommer behöva byggas ut. Att man två och ett halvt år senare fortfarand­e inte lyckats lösa matsalspro­blemet tycker jag är anmärkning­svärt, säger Mikael Odin och fortsätter:

– Går det inte att fixa fler matsalspla­tser, då kan vi inte ta emot fler elever i höst. Men jag är övertygad om att det finns någon politiker som kan peka på det här och fixa det ändå. Om man bara vågar ta lite ansvar och visa lite mod.

Går det inte att fixa fler matsalspla­tser, då kan vi inte ta emot fler elever i höst.

 ??  ?? På bild: Nya Elementars rektor Mikael Odin.
På bild: Nya Elementars rektor Mikael Odin.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden