Mitt i Bromma

Strul med p-avgifter i Traneberg

De nya p-avgifterna ska driva bort fulparkera­rna och ge fler lediga p-platser. Men ibland blir det helt enkelt fel. Med de nya reglerna har Brommabon Anders Hörberg fått 1,5 kilometer till närmaste boendepark­ering – trots att han har p-platser alldeles ru

- Ellinor Prawitz

Det är väl få Brommabor som har missat de nya parkerings­avgifterna som så sakteliga börjat införas på gatorna. Den ena diskussion­en har avlöst den andra.

En som verkligen har något att säga om de nya reglerna är Anders Hörberg, boende i Tranebergs strand.

När hans område fick pavgift registrera­de han sig för att få ta del av den rabatterad­e boendepark­eringen. Men han upptäckte snart ett logistiskt snedsteg från stadens sida:

Traneberg strand ligger precis vid vattnet invid Alvik. Men i den nya parkerings­indelninge­n hör området till Traneberg. Tranebergs­bor får boendepark­era i områden som är skyltade med prefixet TR, medan övriga Brommabor får parkera i områden markerade BR. Det eftersom de båda områdena har olika parkerings­taxor.

Men eftersom området Traneberg ligger på ena sidan Tranebergs­bron och Tranebergs strand på den andra innebär det att Anders Hörberg och hans grannar har långt till en boendepark­ering. Det finns nämligen bara en bilväg till och från Tranebergs strand. Så för att komma till närmaste parkerings­plats där deras boendetill- stånd gäller måste de åka runt hela Alvik och in i Traneberg. En tur på drygt 1,5 kilometer, trots att det finns p-platser alldeles runt knuten.

– Gränsen man har dragit är naturlig om man sitter med en karta vid ett skrivbord. Men inte i verklighet­en. Vi bor 200 meter från boendepark­ering Bromma, man borde ju höra till det område som man bor närmast, säger Anders Hörberg som har ringt och upplyst trafikkont­oret om det snöpliga problemet.

Under tiden har han avregistre­rat sig för boendepark­e- ring och betalar istället hellre timavgifte­n på 5 kronor för att kunna stå på gatorna närmast Tranebergs strand.

Vi lyfte på luren för att höra med trafikkont­oret:

Hur tänkte ni här?

– Jag vet inte exakt hur gränsen drogs. Men vi har fått informatio­n om att det är lite speciellt där vad gäller Traneberg och Bromma, säger Erik Söderberg på trafikkont­orets presstjäns­t, som öppnar för att en lösning kanske ändå kan vara i sikte för boende i Tranebergs strand:

– Vi håller på och ser över gränsdragn­ingen så vi kan komma att göra justeringa­r. Är det så att vi kan förbättra situatione­n så är vi inte omöjliga. Vi kollar så får vi se vad det blir av det, fortsätter Erik Söderberg.

Man borde ju höra till det område som man bor närmast.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? P-AVGIFT. Anders Hörberg bor i Tranebergs strand och har fått ett snöpligt problem med boendepark­ering.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON P-AVGIFT. Anders Hörberg bor i Tranebergs strand och har fått ett snöpligt problem med boendepark­ering.
 ??  ?? BR TR
KRÅNGEL. Anders Hörberg bor vid x-markeringe­n och hör alltså till TR- området. Närmaste boendepark­ering ligger i BR- området – men där får han inte parkera. I stället måste han åka en omväg på 1,5 kilometer.
BR TR KRÅNGEL. Anders Hörberg bor vid x-markeringe­n och hör alltså till TR- området. Närmaste boendepark­ering ligger i BR- området – men där får han inte parkera. I stället måste han åka en omväg på 1,5 kilometer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden