Mitt i Bromma

BP: Det är vi som regerar i Västerort

Att påstå att Västerort är AIK-land är inte populärt bland BP-fansen. – Från Tranebergs­bron till Lövstabade­t, det är BP-land, säger John Klevebring.

- Lotten Engbom

I förra numret publicerad­e vi vår undersökni­ng av vilket av de tre stora Stockholms­lagen, Hammarby, Djurgården eller AIK, som har flest antal medlemmar i Västerort. Men att kalla Västerort för AIK-, Hammarby-, eller Djurgården-land var inte populärt bland BP-fansen, som ilsknade till rejält.

– Jag blev tvärförban­nad när jag såg det, rent ut sagt. Som AIK, som är en stor klubb. Vi har fyra gånger mer medlemmar än dem här ute i Västerort. Det finns ingen större klubb än BP här ute, säger John Klevebring, BPsupporte­r och ordförande i Bromma Support.

– Det går inte att prata om fotboll och Västerort utan att nämna Brommapojk­arna. Det finns inte. Västerort är BP och BP är Västerort.

Han får medhåll av Arvid Björklund och Oscar Lagnefeldt, 14 år. De spelar, tränar och skriver om Brommapojk­arna på Svenskafan­s.

– Det här är BP-land. AIK, Djurgården och Hammarby har något gemensamt. Men BP har något unikt. Alla som bor här ute har något med BP att göra, säger Arvid Björklund.

– Alla känner någon som spelar i laget eller har anknytning. Vem som helst här har en relation till BP, säger John Klevebring.

”En av de största i världen”

Brommapojk­arna har 5 000 medlemmar. De allra flesta är spelare i klubben. Hur många medlemmar de har som inte är BP-spelare på ett eller annat sätt vet de inte. I vår undersökni­ng var det just fansen det handlade om, och där var siffrorna hundratals och mer än så för de tre allsvenska lagen.

– Det är klart att man ska skilja på medlemmar i fancluben, där vi har cirka 60 stycken, och i själva klubben. Men med vårt medlemsant­al är vi inte bara den största klubben i Stockholm, utan en av de största i hela världen, säger John Klevebring.

Förutom att Brommapojk­arna hör hemma och verkar på Grimsta i Vällingby finns det också en speciell stämning, som gör att de är extra starka. Det finns ett starkt band och en familjär känsla i klubben, som de tycker talar för sig självt.

– Även fast resultaten är dåliga så sviker inte supportrar­na, säger Oscar Lagnefeldt.

En anledning till fansens tålamod tror de har att göra med att de kommer så nära laget och spelarna, den familjära känslan i Brommapojk­arna.

– Man ser ofta profiler, som till exempel Guidetti och Augustinss­on, på läktaren. De bara står där i klacken. Man känner varandra på läktaren, vi är en familj. Det är något unikt, säger Arvid Björklund.

Brommapojk­arnas fans verkar överens, Västerort är BPland. Något hot från de andra klubbarna känner de inte.

– Hur skulle vi kunna göra det? Ingen kommer i närheten, vi är starkast här ute, säger John Klevebring.

Många är fostrade i BP

De påpekar också att många av de andra lagen har spelare som är fostrade i Brommapojk­arna, och kanske finns det några AIK- eller Djur- gårds-hjärtan som slår lite även för BP.

– Alla ska känna tacksamhet och stolthet över att vi har en sådan här klubb i Sverige. Vilket lag som helst i Allsvenska­n och Superettan, de har nästan alla spelare från BP, säger John Klevebring.

– Tar man Djurgården till exempel, de ser ändå upp till BP, även om vi inte har den största publiken, säger Arvid Björklund.

”Inget att diskutera”

De är alla överens, det finns inget att diskutera när det handlar om Västerort och fotboll.

– Så länge BP finns kvar så kommer Västerort vara BPland, säger Oscar Lagnefeldt.

– Från Tranebergs­bron till Lövstabade­t, det är BP-land. Så är det bara, säger John Klevebring.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA RÖNNQVIST ?? UPPRÖRDA. De rödsvarta-känslorna svämmade över när vi utelämnade BP i diskussion­erna om vilka fans som regerar i Västerort. Oscar Lagnefeldt, John Klevebring och Arvid Björklund står upp för BP.
FOTO: ANNA RÖNNQVIST UPPRÖRDA. De rödsvarta-känslorna svämmade över när vi utelämnade BP i diskussion­erna om vilka fans som regerar i Västerort. Oscar Lagnefeldt, John Klevebring och Arvid Björklund står upp för BP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden