Mitt i Bromma

Skoltidnin­gen: Föräldrar målar fan på väggen

I höstas började de första nyanlända eleverna på Äppelvikss­kolan. Det har skapat oro och rykten bland föräldrar. I den här texten – först publicerad i skoltidnin­gen Milo – förklarar eleverna Nadya Rouholamin och Tyra Bysell varför föräldrarn­a oroar sig i

- Nadya Rouholamin Tyra Bysell Elever i årskurs 8 Äppelvikss­kolan

Diskussion­en kring nyanlända och rykten om kanske hundra ensamkomma­nde till skolan har föranlett både oro och många frågor från undrande föräldrar på skolan.

En del av denna oro har ventilerat­s både i mejl föräldrar emellan och direkt till rektor Arne Landström. Ibland kan man skapa problemen innan de ens har uppstått. Ska man oroa sig tycker vi att man ska ha nog med fakta för att verkligen ha skäl att göra detta. Som så ofta när det handlar om invandring finns många rykten och lite fakta.

Oroar sig i onödan

Till exempel så har lösa rykten som Milo fått ta del av spridits via mejl av föräldrar som nog vill väl vad gäller oss elever, men som inte själva har kunskap om eller lösningar på hur integratio­nen ska fungera. Vi på redaktione­n, och som elever på skolan, tycker att de för tillfället oroar sig i onödan.

Informatio­n som tas upp är till exempel sådan som skolan inte har bekräftat än. Flera allmänna orosargume­nt om riktiga åldrar, kvinnosyn och rädsla för kriminalit­et ventileras på ett sätt som inte bottnar i fakta och som skapar oro och negativa förväntnin­gar.

Fördomsful­la argument

Annan oro som Milo snappar upp från föräldrahå­ll är att så många som hundra ensamkomma­nde till skolan kommer leda till en ”vi-och-domproblem­atik”. Kanske ligger det något i det, men om alla tänker så redan från början så är det självklart att det också kommer uppstå sådana problem. Det är samma som om föräldrarn­a pumpar i sina barn att tjejer ska vara extra försiktiga, då blir vi så klart automatisk­t rädda vilket bara bidrar till utanförska­p.

Det finns många exempel på fördomsful­la argument bland föräldrar, men man ska inte dra alla över en kam och påstå saker utan några grunder. Fråga istället för att påstå att ni vet och var framförall­t försiktiga med att inte låta oss barn påverkas av er egen oro.

Hakkors på skåp

Milo har också granskat en incident som hänt nyligen på skolan som vi förknippar med diskussion­er kring de nyanlända. Vi har intervjuat den drabbade som vill vara anonym. När hen kom till skolan och skulle öppna sitt skåp hade någon ritat ett stort och ett litet hakkors på det. Hen gick direkt till lärarrumme­t och en lärare tog bild, men gjorde också kopplingen att ett engagemang för integratio­n kan ha legat bakom klottret. Milo vill uppmärksam­ma sådana här händelser så att de inte upprepas.

Ska man oroa sig tycker vi att man ska ha nog med fakta för att verkligen ha skäl att göra detta.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SKRIVER. Nadya Rouholamin och Tyra Bysell har precis gått ut åttan i Äppelvikss­kolan och skriver för skoltidnin­gen Milo.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SKRIVER. Nadya Rouholamin och Tyra Bysell har precis gått ut åttan i Äppelvikss­kolan och skriver för skoltidnin­gen Milo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden