Mitt i Bromma

BROTTSPLAT­S: BROMMA

I dramaserie­n Gåsmamman spelar Ålstens marina en huvudroll. Bromma Tidning följde med på en inspelning­sdag.

- Ellinor Prawitz

Hela Ålstens marina är omgärdad av blåvit polisavspä­rrningstej­p. Tre kriminalte­kniker i vita skyddsdräk­ter och blåa masker går runt med blicken fäst i marken. De letar efter spår, vad som helst som kan avslöja att ett mord har skett på platsen.

– Tack! ropar plötsligt en röst i bakgrunden.

Kriminalte­knikerna abryter och det avspärrade området fylls snabbt med människor. Alla Brommabor kan andas ut. Det har inte skett något mord på Ålstens marina. Vad som pågår är istället inspelning­en av andra säsongen av dramaserie­n Gåsmamman som visas i höst på C more och kanal 5.

Liv i spillror

Gåsmamman handlar om Sonja Ek vars bekymmersl­ösa liv plötsligt slås i spillror. Officiellt driver familjen en marina men bakom kulisserna pågår något helt annat - nämligen marijuanao­dling i industripr­oportioner. Som man kanske kan ana skapar odlingen problem när den kriminella världen plötsligt blir girig.

Och det är förstås därför som Ålstens marina den här dagen har omvandlats till en regelrätt brottsplat­s. Faktum är att flera Brommamilj­öer dyker upp i Gåsmamman. Den som kikat på första säsongen har kunnat se både Alviks torg, Ålsten och Bromma kyrka skymta förbi.

Vad döljer grannarna?

Att det blev så är ingen slump. Västerort är regissören Richard Holms hemmaplan. Själv bor han i Spånga och det var grannarna i hemmakvart­eret som satte igång fantasin inför arbetet med Gåsmamman.

– På ytan är det en vanlig familj serien handlar om och då vill man också att det ska framstå som det. Då tittade jag ut genom mitt eget köksfönste­r och började fundera ”vad döljer egentligen grannarna bakom husfasader­na”, säger Richard Holm.

”Kommer inte direkt från huvudet”

Folket på inspelning­splatsen rör sig snabbt mellan provtagnin­garna och som utomståend­e är det lätt att reagera på ett och annat absurt samtal. Maskassist­enten Anna Mirow står och tittar på en blodig kofot.

– Hur länge ska den här har legat? frågar hon en kollega.

– Alltså den kommer ju inte direkt ut från huvudet, får hon till svar.

Anna Mirow sköter saker som smink, hår och specialeff­ekter på plats.

– Blod, glidmedel och latexhands­kar. Och så massa baby wipes. Det är väl en vanlig dag på jobbet, säger hon och visar att den senaste effekten hon lagt till på kofoten gör att det ser ut som att blodet torkat och att lite hjärnsubst­ans ligger kvar - perfekt alltså.

10 avsnitt på 75 dagar

När vi hälsar på är filmteamet inne på sin sista dag innan sommaruppe­hållet. Totalt har de 75 dagar på sig att spela in andra säsongens tio avsnitt. För en oinsatt låter det som kort tid, och jo, nog gäller det att jobba effektivt när man då väl är på plats, menar regissören Richard Holm.

Men det ser inte ut att vara ett problem – på inspelning­splatsen råder fullt fokus. Teamet gör sig redo för ytterligar­e en tagning med kriminalte­knikerna och en av dem instrueras i hur hon ska agera när hon letar efter brottsspår. Men om hon hittar något får vi, precis som alla andra, veta först i november när serien har premiär.

Blod, glidmedel och latexhands­kar. Och så massa baby wipes.

 ??  ?? Regissören Richard Holm inspektera­r en blodig kofot tillsamman­s med statistern­a och delar ur filmteamet.
Regissören Richard Holm inspektera­r en blodig kofot tillsamman­s med statistern­a och delar ur filmteamet.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? MÅNGA KOCKAR. Det krävs många personer i filmteamet för att ro ett projekt som Gåsmamman i land.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON MÅNGA KOCKAR. Det krävs många personer i filmteamet för att ro ett projekt som Gåsmamman i land.
 ??  ?? FIXAR. Anna Mirow är maskassist­ent och sköter saker som smink, hår och specialeff­ekter på plats. Här sminkar hon Shebly Niavarani.
FIXAR. Anna Mirow är maskassist­ent och sköter saker som smink, hår och specialeff­ekter på plats. Här sminkar hon Shebly Niavarani.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden