Mitt i Bromma

Abrahamsbe­rg – fullt av små specialbut­iker

De små specialbut­ikerna gillas av både boende och långväga kunder I Abrahamsbe­rg frodas de specialise­rade småbutiker­na, från den lokala skräddaren till vinylskive­försäljare­n. ”Det betyder mycket, butikerna bidrar till en mer levande miljö, säger Richard

- Ellinor Prawitz 073-600 69 31 ellinor.prawitz@direktpres­s.se

På jakt efter en speciell lampa, nybakat bröd eller i behov av att få ett älskat plagg justerat? I Abrahamsbe­rg finns ett stort utbud av service. I en tid när många små butiker utkonkurre­ras av större kedjor så verkar just de förstnämnd­a blomstra i Abrahamsbe­rg. Varför är just detta område ett sådant småbutiksk­luster?

– Det är ett ganska köpstarkt område och ligger nära till flera ställen – det är många som passerar här och det är nära till stan, säger Pernilla Cederqvist som driver lampbutike­n Westlight tillsamman­s med sin man sedan nio år tillbaka.

Till deras butik kommer folk från hela stan, men den största delen utgörs av lokala kunder och en hel del stammisar.

– När småbutiker försvinner så försvinner också den personliga servicen. Och det är den servicen som folk säger att de uppskattar här, säger Pernilla Cederqvist.

Hon får medhåll av Edma Antar, ägare till blombutike­n Abrahamsbe­rgfloriste­n.

– Äldre människor orkar inte alltid ta sig till Plantagen. Vi har kunder i alla åldrar men framförall­t äldre stamkunder som bor i närheten. De vill handla av oss i området och är duktiga på det, säger hon.

Viktigt för området

Här finns också butiker med ännu smalare nisch. Macgi- very symaskinss­pecialiste­n drivs av Maria Björklund och hennes man. Här både säljer och reparerar man symaskiner. Just nu står bland annat en stor industrima­skin som används för att sy broderinge­n på den åländska polisens uniformer och väntar på att bli servad.

Men man riktar sig också till en lite bredare publik och säljer till exempel babykläder och sytillbehö­r.

– Hit kommer bland annat småbarnsfö­räldrar som vill sy bodys och filtar till sina barn. De som hittar hit kommer gärna tillbaka, säger Maria Björklund.

Hon tror att de små butikerna i Abrahamsbe­rg har betydelse för området.

– Tänk om vi inte fanns? Då skulle vi bara ha de här stora butikerna, säger hon.

Tipsar om varandra

Tidigare har butikerna försökt göra gemensamma satsningar för att marknadsfö­ra området, men det är svårt och kräver en hel del jobb. Men lite grann hjälps de åt genom att till exempel tipsa om varandra.

– Ibland skickar vi folk till skräddaren och skräddaren skickar folk till oss, säger Maria Björklund.

Abas vardagsrum

På Bromma Records, eller ”gubbdagise­t” som butikschef­en skämtsamt kallar det, säljer man begagnade vinylskivo­r. Kunderna består bland annat av DJ:s och ljudteknik­er.

– Vi har haft en fantastisk vår och hösten var bra den med. Det har blivit som ett vardagsrum där lite alternativ­a folk utan 9 till 5- jobb kommer och hänger, säger butikschef­en Mats Örnbrand.

Han trivs bra i Abrahamsbe­rg och tror att en del av områdets framgång beror på att det alltid rör sig en strid ström människor till och från tunnelbana­n.

– Det blir som Brommas Drottningg­atan, säger han och spår området en ljus framtid:

– Här begriper folk värdet i att stödja de lokala handlarna. Folk förstår nog också att det höjer värdet på deras lägenheter. Tänk om Abrahamsbe­rg hade varit helt dött – butikerna skapar trygghet och gör att det finns många ögon som ser vad som händer.

Butikerna skapar trygghet.

 ??  ??
 ??  ?? TRYGGT. ”Tänk om Abrahams-berg hade varit helt dött – butikerna skapar trygghet och gör att det finns många ögon som ser
vad som händer”, säger Mats Örnbrand som driver Bromma records.
TRYGGT. ”Tänk om Abrahams-berg hade varit helt dött – butikerna skapar trygghet och gör att det finns många ögon som ser vad som händer”, säger Mats Örnbrand som driver Bromma records.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden