Mitt i Bromma

Sarah: Sluta ät hamburgare i kollektivt­rafiken

Är det okej att äta hamburgare i kollektivt­rafiken? Eller sminka sig? Det tycker inte lärarstude­nten Sarah Cross från Spånga, som vill ”återinföra respekten i kollektivt­rafiken”.

- Sofia White

Spångatjej­en Sarah Cross är van pendlare. Sedan tioårsålde­rn har hon tagit tåget från Spånga station in till stan där hon gått i skolan. I dag är hon 25 år och pluggar till lärare. Under sin tid i kollektivt­rafiken har hon märkt att resenärer tar allt mindre hänsyn till varandra.

– Jag saknar lugnet som fanns förr på tåget. I dag pratar folk högt i telefon som att det vore rena rama telefonkio­sken vi satt i. Från att ha varit ett färdsätt är kollektivt­rafiken idag allas privata vardagsrum att sminka sig och äta i. Det har blivit fritt fram att göra vad man vill, säger Sarah Cross när vi möter henne i Spånga centrum.

”Ville dra i nödbromsen”

I början av sommaren fick hon nog. Hon skrev ett inlägg på DN Debatt om bristen på respekt i kollektivt­rafiken. ”Folk breder ut sina ben och hasar sig ner över ett och ett halvt säte som om de vore hemma. Slickar i sig droppande glassar, äter illaluktan­de hamburgare och varmkorvar” skriver hon bland annat.

På nätet har debattinlä­gget blivit en vattendela­re.”Såja. Heja Sarah” skriver en Twitteranv­ändare. ”Skaffa ett par hörlurar” skriver en annan.

– Jag ville lyfta den här frågan. Det börjar likna ett zoo och jag ville dra i nödbromsen, säger Sarah Cross.

SL, vad gäller?

Men vilka regler är det då som gäller? Jo, att äta mat i kollektivt­rafiken är enligt SL okej, men bara så länge det inte ”väcker obehag”.

– Vilken mat som väcker obehag är en tolkningsf­råga, det kan gälla kryddstark mat eller kladdig mat som folk riskerar att gå in i, säger Christian Hoffman, presskommu­nikatör SL.

Är det inte lite diffust?

– Det är svårt att säga att det här och det här får man inte äta. Personal på plats får göra bedömninge­n.

Den som inte följer tillsägels­er och säkerhets- och ordningsfr­ågor riskerar att bli avvisad.

 ??  ??
 ?? FOTO: SOFIA WHITE ?? VAN PENDLARE. Sarah Cross från Spånga reagerar på att allt fler använder pendeltåge­t som ett vardagsrum.
FOTO: SOFIA WHITE VAN PENDLARE. Sarah Cross från Spånga reagerar på att allt fler använder pendeltåge­t som ett vardagsrum.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden