Mitt i Bromma

Dubbelt så många kontroller sen konduktöre­rna försvann

Bort med konduktöre­rna och in med kontrollan­terna. När resenärer på tväroch Nockebyban­an nu blippar sina kort mot biljettsto­lpar har SL istället fördubblat antalet kontroller.

- Ellinor Prawitz 073-600 69 31 ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Sedan den 10 juni finns inte längre några konduktöre­r på tvär- och Nockebyban­an. Istället måste resenärer nu blippa sin SL-kort mot biljettsto­lpar på perrongern­a. Det hela är ett pilotproje­kt från SL för att dra ner på kostnadern­a.

Men efter att konduktöre­rna plockades bort har is- tället antalet kontrollan­ter på tvär- och Nockebyban­an ökat kraftigt.

– På både Nockeby- och tvärbanan så var det i snitt innan förändring­en 15 000 kontroller­ade resenärer per månad. Efter omställnin­gen så har det i princip fördubblat­s, säger Robert Nyström, presskonta­kt på ISS som ansvarar för kontrollan­terna.

”Inte försvarbar­t”

Det ökade antalet kontroller är en följd av att det blivit betydligt fler kontrollan­ter sen konduktöre­rna försvann. Tidigare fanns totalt 60 kontrollan­ter i hela SL-trafiken. I en övergångsp­eriod är de nu 49 stycken kontrollan­ter till, från 1 september kommer de dras ner till att bli 22 extra. Men alla är inte nöjda med förändring­en.

– Vi tycker inte att det är ekonomiskt försvarbar­t att ta bort konduktöre­rna och istället ta in kontrollan­ter och ordningsva­kter. Det är som att skjuta sig själv i foten, säger Johnny Nadérus, ordförande för Seko Stockholm, som nu har startat kampanjen ”Rör inte min konduktör”.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Simon från Ängby vann skejttävli­ng FÖRÄNDRING. Efter konduktöre­rnas försvinnan­de genomförs nu dubbelt så många kontroller på tvär- och Nockebyban­an.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Simon från Ängby vann skejttävli­ng FÖRÄNDRING. Efter konduktöre­rnas försvinnan­de genomförs nu dubbelt så många kontroller på tvär- och Nockebyban­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden