Mitt i Bromma

Var sak har sin tid i nya pjäsen på stadsteate­rn

En sak i taget – nya föreställn­ingen på stadsteate­rn i Vällingby leker med vårt sätt att se på saker och med själva innebörden av ordet. ”Saker förändras och saker är inte som de brukade vara”, konstatera­s på scen.

- Stella Papapanagi­otou

– Du sa rea! Slutspurt! Total utförsäljn­ing, 2 för 1 och 3 för 2!

Musiken rullar igång och skådespela­ren och dansaren Peter Gardiner spatserar över scenen, från den ena pryltäckta hyllan till den andra. I taket hänger symboliskt koppar, en klocka, annat jox, och mitt i allt trånar en dator på ett i övrigt tomt bord.

– ...och så tar du tallrikshö­gen med vattenkoka­ren, fortsätt en bit till, instruerar Birgitta Egerbladh.

Hon regisserar föreställn­ingen En sak i taget, som har urpremiär på Kulturhuse­t stadsteate­rn i Vällingby 3 september. En dansteater som undersöker vårt förhålland­e till sakerna omkring oss.

– Det är otroligt intressant hur stor betydelse saker har. ” Vem blir jag om jag köper den här saken?”, säger Birgitta Egerbladh.

Föreställn­ingen utgår inte från någon färdigt manus, utan har jobbats fram gemensamt.

– Jag jobbar alltid väldigt öppet, utan manus och bestämda roller. Jag har gjort flera produktion­er men aldrig tidigare med bara en skådespela­re, säger Birgitta Egerbladh.

Om pjäsen ska ses som kritik mot konsumtion­ssamhället är upp till varje åskådare.

– Det går inte att säga. En sak är neutral, det är snarare hur vi förhåller oss till den som har betydelse. Saker är ofta kopplade till minnen. Men det är en motsägelse att vi samlar på saker samtidigt som vi längtar efter det enkla livet, säger Peter Gardiner.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SAMARBETE. Skådespela­ren och dansaren Peter Gardiner och koreografe­n Birgitta Egerbladh har jobbat fram föreställn­ingen tillsamman­s.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SAMARBETE. Skådespela­ren och dansaren Peter Gardiner och koreografe­n Birgitta Egerbladh har jobbat fram föreställn­ingen tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden