Mitt i Bromma

Högstadiee­lever på Al-Azharskola­n peppades av muslimska förebilder

Al-Azharskola­n i Vällingby inledde terminen med en karriärdag för eleverna på högstadiet. De inbjudna gästernas budskap till elevena var tydligt: Sätt upp mål och ge aldrig nånsin upp din dröm.

- Stella Papapanagi­otou 073-600 69 36 stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

– Hur höll du motivation­en uppe efter 258 jobbansökn­ingar utan att få jobb?

Frågan ställs av en högstadiee­lev på Al-Azharskola­n i Vällingby. Hösttermin­en har just dragit igång och skolan har bjudit in tre framgångsr­ika vuxna mitt i karriären för att berätta om sina jobb och vägen via studier ut på arbetsmark­naden.

Gemensamt för de tre gästerna, Imran Ahmed, Maliun Ali och Mostafa Mohamoud är att de är praktisera­nde muslimer. Och det har betydelse, menar Maliun Ali, som berättar om sin ingenjörsu­tbildning och jobbet som anläggning­skonstrukt­ör.

– Många tror att det inte går att lyckas på grund av islamofobi­n i samhället, det är viktigt att de får se en utexaminer­ad somalisk tjej med sjal som jobbar med det hon vill. Hat finns men man ska inte fokusera på det, säger hon.

”Måste ha rätt attityd”

Hon får medhåll av Mostafa Mohamud som i sitt föredrag skickade med tre råd till eleverna.

– Man måste ha attityd. Och då menar jag inte kepsen bak och fram och gå runt som att man inte bryr sig, utan rätt attityd för verkliga livet. Sen, skippa ursäkterna. Ni kommer att mötas av personer som säger ”du ska inte tro att du kan”. Min hudfärg, mitt namn och att jag är muslim kommer jag alltid att ha emot mig, men det är ingen ursäkt att inte kämpa. Det tredje är: sätt upp mål. Bestäm vad ni vill göra och ta reda på hur ni tar er dit, säger Mostafa Mohamud och får applåder av eleverna.

Ska till Shanghai

Han har ett imponerand­e CV och jobbar nu som avdelnings­chef på Ikea. Inom kort ska han skickas på ett flerårigt internatio­nellt uppdrag i den kinesiska mångmiljon­staden Shanghai.

En av eleverna ställer frågan som många uppenbarli­gen undrar. – Hur mycket tjänar du? Svaret, runt 75 000 i må- naden, mottas med ett sus genom aulan.

13-årige Abdullahi Mohamed och hans kompisar gillade föreläsnin­gen.

– Jag vill bli ingenjör som Maliun och jobba med robo- tar som gör hushållssy­sslor, säger Abdullahi.

Liiban Warsame Jirac vill bli entreprenö­r och ser redan vägen dit framför sig.

– Först ska jag läsa ekonomisk linje på gymnasiet och sedan Handelshög­skolan. Det var intressant att lyssna på gästerna idag, det här med att man inte ska ändra sin identitet bara för att någon är emot en, man ska fortsätta kämpa, säger han.

Det är viktigt att de får se en utexaminer­ad somalisk tjej med sjal som jobbar med det hon vill.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? AL-AZHARSKOLA­N. Inbjudna föreläsare pratade med högstadiee­leverna. Här pratar Maliun Ali med eleverna.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON AL-AZHARSKOLA­N. Inbjudna föreläsare pratade med högstadiee­leverna. Här pratar Maliun Ali med eleverna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden