Mitt i Bromma

De gräver i Hjulsta för att veta vad folk gjorde förr

Just nu görs en arkeologis­k utgrävning av 9 000 kvadratmet­er mark i Hjulsta. Vi besökte platsen för att se vad arkeologer­na hoppas hitta.

- Sofia White 073-600 69 37 sofia.white@direktpres­s.se

I februari inleds arbetet med E4 Förbifart Stockholms trafikplat­s i Hjulsta. Men innan dess undersöks 9 000 kvadratmet­er mark i området. Ett gravfält och en boplats daterad romersk järnålder till vikingatid har hittats. Arkeologer­na hoppas att utgrävning­arna ska besvara några av de frågeställ­ningar de har om vilka som bott på platsen.

– Vi vet att det bodde jordbrukar­e här. Men att sen kunna besvara frågan om man har haft någon specialise­ring här, det tycker jag ska bli spännande. Har de till exempel ägnat sig mycket åt jakt, fiske, eller smide? säger Camilla Ekblom, arkeolog.

Mellan juli och november undersöks runt 100 gravar, som i de allra flesta fall är kremerade. Genom att se vilka gravgåvor de döda fått med sig, kan slutsatser dras om deras sociala status och dåtidens ritualer.

– Historiska museet tar hand om fynden när vi är klara. Vi hoppas kunna göra en tillfällig visning, gärna här i området, säger Ingela Hansson, biträdande projektled­are på Stiftelsen Kulturmilj­övård.

I samband med schaktning­en i området flyttar Trafikverk­et också sällsynta arter från platsen.

– Eftersom vi måste gräva och schakta i området har vi fått flytta backsippor som är skyddade enligt artskyddsf­ör- ordningen. Plantorna har flyttats till ett reservat där vi hoppas de ska leva vidare, säger Anna Nordqvist, miljöspeci­alist på Trafikverk­et.

Till helgen kommer nyfikna få möjlighet att besöka utgrävning­arna i samband med Arkeologid­agen den 28 augusti. Visningarn­a kommer att hållas på svenska och engelska och kommer att finnas utformade för barn och rörelsehin­drade.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? GRÄVER. Arkeologer undersöker bosättning­sområdet i Hjulsta.
FOTO: YLVA BERGMAN GRÄVER. Arkeologer undersöker bosättning­sområdet i Hjulsta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden