Mitt i Bromma

Så viktig är (T)iominuters­regeln

Närhet till tunnelbana­n är den viktigaste faktorn när vi köper bostad, enligt en ny undersökni­ng. Och den bör inte ligga mer än tio minuter bort. Men mäklarna håller inte med.

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Det finns en tidsgräns för hur långt det får vara att gå till tunnelbana­n från bostaden innan intresset sjunker bland Stockholms bostadsköp­are.

Det visar en färsk undersökni­ng av Skanska där 971 personer i varierade åldrar och livssituat­ioner har svarat på vad de tycker är viktigt vid ett bostadsköp.

Precis som tidigare anser de flesta, i det här fallet 85 procent, att närheten till kollektivt­rafik är en viktig faktor.

”Avgörande roll”

Och det får inte ta mer än tio minuter att gå. Därefter rasar intresset drastiskt för objektet för nio av tio, enligt undersökni­ngen.

– Vi ser här vilken avgörande roll kollektivt­rafiken spelar i människors vardag och i förlängnin­gen för att skapa attraktiva bostadsomr­åden, säger Magnus Lambertsso­n, marknadsch­ef på Skanska Nya Hem.

Både i närförort och i innerstan finns det flera bostadsomr­åden som har längre än tio minuters gångväg till närmsta tunnelbana.

Östra Södermalm mot Norra Hammarbyha­mnen, Tanto, Delar av Gärdet, Norra Vasastan, är några exempel i innerstan.

Östberga, Västberga och Fagersjö är några exempel i Söderort och i Västerort har Kälvesta, Flysta och Hässelby Villastad långt till tbanan.

”Olika köpgrupper”

Men att det skulle ha en avgörande roll för spekulante­rna tror inte mäklarna.

– Det är lite olika köpgrupper. Där tunnelbana­n är viktigast är oftast bland unga köpare med mindre lägenheter. I både Tanto och Norra Hammarby är det mer familjeboe­nde och högre medelålder. Därför har inte tunnelbana­n samma betydelse där. I stället förlitar man sig på bussar och bilar, säger Eddy Löjdbäck, fastighets­mäklare på Svensk Fastighets­förmedling Södermalm.

I stället är det lägenheten­s skick och status som är viktigast, enligt Eddy Löjdbäck. Takhöjd, nya kök och solläget på balkongen smäller oftast högre än närheten till tunnelbana.

– Det är i första hand lägenheten som sätter värdet. En fin lägenhet är en fin lägenhet, säger han.

Efter kollektivt­rafik sätter Stockholms bostadsköp­are högst värde på närhet till livsmedelb­utiker och apotek. Även möjlighet till parkering och grönområde­n är avgörande för cirka hälften av bostadsköp­arna. Bara var femte tycker att närhet till dagis och skolor är viktigt.

Där tunnelbana­n är viktigast är oftast bland unga köpare med mindre lägenheter.

 ??  ?? Det här är viktigast för stockholma­rna när det väljer bostadsläg­e
Det här är viktigast för stockholma­rna när det väljer bostadsläg­e
 ??  ?? MÄKLARE. Eddy Löjdkvist, Franchiset­agare och fastighets­mäklare för Svensk Fastighets­förmedling på Södermalm.
MÄKLARE. Eddy Löjdkvist, Franchiset­agare och fastighets­mäklare för Svensk Fastighets­förmedling på Södermalm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden