Mitt i Bromma

Elever betalade över 1 000 kronor för ett överskåp

Bristen på bra överskåp fick svarta marknaden att explodera på Äppelvikss­kolan förra året. Elever var till slut beredda att betala över 1 000 spänn för att få tillgång till rätt nyckel. Här är skoltidnin­gen Milos rafflande avslöjande.

- Text: Clara Alanko, Vanessa Frölander, Jakob Hamrin Lundberg, Ida Suuronen och Filippa Lindström Elever i årskurs 8, Äppelvikss­kolan

Svarta marknaden har alltid funnits i någon form här på skolan, men det var nu som den verkligen togs på allvar av köparna.

I början av hösttermin­en 2015 fi ck både sexor och sjuor nya skåp. Eftersom alla växer under sina fyra år på skolan är det rätt självklart att man vill ha ett överskåp. Det i kombinatio­n med den långa väntetid som sjuorna tvingades utstå, fick den svarta marknaden att explodera.

Under hösttermin­ens skolstarts­vecka ska alla elever och klasser som ännu inte har skåp få det. Men hösttermin­en 2015 började en hel extra klass vilket gjorde att nya skåp behövdes över hela skolan. Det i kombinatio­n med att både sexor och sjuor (alltså halva skolan) skulle få nya skåp, skapade ett rejält kaos!

Delade skåp i väntan

I väntan på skåpen behövde många elever dela med klasskamra­ter. En del bar tunga väskor genom korridorer­na hela dagarna och andra glömde saker hemma med flit eftersom det blev för mycket att släpa på när skåpen aldrig kom.

Det var först vecka 40 som de nya skåpen till slut dök upp. Skolstarte­n var vecka 34 vilket alltså betyder att sjuorna fick gå runt och släpa på sina tunga mappar i hela sex veckor.

En konsekvens av den långa väntan var att den svarta marknaden tog fart rejält. Svarta marknaden har alltid funnits i någon form här på skolan, men det var nu som den verkligen togs på allvar av köparna. Elever som väntat i evigheter och sedan fått ett uselt underskåp var beredda att betala flera tusen kronor för ett överskåp.

Affärerna gjordes i sociala medier

Ryktet om efterfråga­n spreds snabb och de flesta affärer gjordes upp via budgivning­ar i sociala medier.

En bit in på terminen när allt lugnat ned sig, bestämde Milo sig för att ta pulsen på marknaden och se hur efterfråga­n på överskåp såg ut nu.

För att få reda på detta lade vi ut en fejk-auktion på Instagram där ett överskåp i 40-korridoren fick spela huvudrolle­n.

Resultatet var chockerand­e. Det lägsta budet kom nästan direkt och låg på 701 kronor. Efter bara några timmar hade det stigit till 1 000 kronor och sedan 1 100 kronor. Det högsta budet landade tillslut på 1 112 kronor, en summa som inroparen alltså inte hade några problem att lägga på ett överskåp i en helt annan korridor.

Har pågått i flera år

När vi först frågar vaktmästar­na så säger de att de inte har en aning om vad som försiggår. Men ju längre in i intervjun vi kommer desto mer får vi reda på. Den svarta marknaden har tydligen pågått i flera år, men vaktmästar­na har aldrig riktigt tagit tag i det.

”Det är förbjudet! Det är en säkerhetsf­råga”, säger personen ifråga till oss.

Det är inte bara skåp som säljs i korridorer­na. När Milo forskade vidare i skolans svarta marknad så fick vi även höra om hur framför allt borttappad­e skolböcker säljs för ibland flera hundra kronor.

Att ha tappat bort en bok kan vara skillnaden på att lyckas eller inte på ett prov, därmed för ett betyg och kanske hela din framtid. Var därför vaksam på din lärobok, för ökar efterfråga­n stjäls de för att sedan säljas i korridorer­na till den som behöver.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FEJKAT. Skoltidnin­gen Milos reportrar la ut en falsk annons för att se hur mycket de kunde få för ett överskåp. Över 1 000 spänn, skulle det visa sig. Från vänster: Jakob Hamrin Lundberg, Ida Suuronen, Clara Alanko och Filippa Lindström.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FEJKAT. Skoltidnin­gen Milos reportrar la ut en falsk annons för att se hur mycket de kunde få för ett överskåp. Över 1 000 spänn, skulle det visa sig. Från vänster: Jakob Hamrin Lundberg, Ida Suuronen, Clara Alanko och Filippa Lindström.
 ??  ?? BEVISET. Den fejkade annonsen som skoltidnin­gen Milos reportrar la ut och budgivning­en till annonsen.
Vad kan man sälja ett överskåp för idag? – 500 kronor kan man nog få i alla fall, det finns alltid de som är redo att betala. Men flera har ’åkt...
BEVISET. Den fejkade annonsen som skoltidnin­gen Milos reportrar la ut och budgivning­en till annonsen. Vad kan man sälja ett överskåp för idag? – 500 kronor kan man nog få i alla fall, det finns alltid de som är redo att betala. Men flera har ’åkt...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden