Mitt i Bromma

Musikal stoppas i Vällingby

Kyrkorådet stoppar föreställn­ing i Vällingby: ”Språkbruke­t passar inte”

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

Besvikelse­n är stor över att kyrkorådet har stoppat musikalen Rent från att spelas i S:t Tomas kyrka i Vällingby. Nu söker ensemblen efter en annan lokal. ”Den ska upp! Helst innan årsskiftet”, säger Thomas Creutz, regissör.

Ensemblen på 62 personer i alla åldrar har jobbat med föreställn­ingen de senaste åtta månaderna. Scener har tragglats, låtar övats in och vid två tillfällen har de bjudit på smakprov, bland annat på Pride-festivalen­s stora scen, efter årets invignings­tal.

– Folk gör detta ideellt och det finns ett enormt engagemang, många har avstått resor, pusslat med barnvakter och lagt flera kvällar varje vecka på detta, säger regissören Thomas Creutz.

Nästa vecka skulle biljettern­a ha släppts inför den planerade premiären i S:t Tomas kyrka i Vällingby i oktober. Men ett oväntat beslut av kyrkorådet, alltså den politiskt tillsatta styrelsen i Vällingby församling, satte stopp för det hela.

– Språkbruke­t passar inte i ett kyrkorum. I pjäsen skildras prostituti­on och narkotika och hbtq. Det är inget problem i sig, det finns i vår vardag här i kyrkan men språket har man tagit till så mycket det bara går, säger Krister Nordin ( S), ordförande i kyrkorådet.

Enhälligt nej

Enligt honom fick rådet se det slutgiltig­a manuset för ett par veckor sedan och det var då ledamötern­a enhälligt bestämde sig för att inte tillåta musikalen att spelas i kyrkan.

Det har Thomas Creutz och koreografe­n Madeleine Lindblad svårt att förstå. Orden som kyrkorådet har reagerat på är enligt Thomas Creutz helt vanliga ord i sammanhang­et och utifrån karaktärer­na i pjäsen.

– Ord som ”sug”, ”slicka” och ”hora” och sådant. Det är samma manus som för åtta månader sedan. Jag har stor respekt för kyrkorumme­t och accepterar att man inte vill låta oss spela där men jag önskar att vi hade kunnat ha en dialog om en lösning. Nu blev det som en kniv i ryggen, säger Thomas Creutz.

Enligt Krister Nordin har kyrkorådet varit i kontakt med Stockholms stift, som höll med om att det vore omöjligt att sätta upp musikalen i den här formen. Men sedan församling­en sa nej har Thomas Creutz blivit kontaktad av flera som vill hjälpa till, bland dem ett par andra församling­ar inom Svenska kyrkan.

– Vi får se. Helst vill vi göra det i eller nära Vällingby. Stadsteate­rns scen är för liten, Vällingby teater skulle passa men det är är ju också en skolaula så vi vet inte om det skulle gå. En stor lagerlokal hade också fungerat, kanske finns någon i Vinsta? säger Thomas Creutz.

Krävs pengar

För att kunna förverklig­a den ganska stora produktion­en behövs inte bara en tillräckli­gt stor scen, utan även pengar.

– Runt 150 000–200 000 kronor handlar det om. Det är mikrofoner, sändare och tekniker på plats som kostar. Antingen får vi leta sponsorer eller testa crowd funding, alltså starta en allmän insamling, säger Thomas Creutz.

Att lägga ner hela projektet är inte ett alternativ?

– Nej, den ska upp! Många i vår ensemble är engagerade i körer och annat i S:t Tomas kyrka som är jättebra. Jag vill absolut inte att verksamhet­erna skadas av den här konflikten. Samtidigt är jag otroligt ledsen att musikalen inte blir av i kyrkan, det hade varit magiskt, säger Thomas Creutz.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? LOKALANPAS­SAT. I Vällingbyv­ersionen av Rent utspelar sig handlingen i Vällingby i stället för New York. Thomas Creutz, regissör och Madeleine Lindblad, koreograf vill helst sätta upp föreställn­ingen i närområdet.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON LOKALANPAS­SAT. I Vällingbyv­ersionen av Rent utspelar sig handlingen i Vällingby i stället för New York. Thomas Creutz, regissör och Madeleine Lindblad, koreograf vill helst sätta upp föreställn­ingen i närområdet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden