Mitt i Bromma

DE FIXADE EN EGEN HALL

Tjejerna tröttnade på att vänta

- Filippa Rogvall 073-600 54 96 filippa.rogvall@direktpres­s.se

Förhoppnin­gen var att stadens nya gymnastikh­all vid Mälarhöjde­ns IP i Söderort skulle stå klar som planerat i år. När Brommaklub­ben Stockholm Top Gymnastics fick höra att bygget kan dröja ytterligar­e två år bestämde de sig för att ta saken i egna händer.

– När vi insåg att staden inte kommer till skott med den utlovade hallen beslutade vi att ta steget till en egen hall, där vi själva kan bestämma verksamhet och träningsti­der, säger styrelseme­dlemmen Jakob Hartzell, som har tre döttrar som tävlar i klubben.

Den nya gymnastikh­allen ligger ovanför en vitvarubut­ik i närheten av Bromma blocks. Trots att hallen officiellt invigs först den 24 september är den redan fylld med aktivitet när Bromma Tidning kommer på besök.

– Det är skönt att det inte är så mycket folk här. Nu får vi vara längre tid på alla redskap, säger Brommabon Molly Lindell, 8 år, som tränar artistisk gymnastik.

Kan ta emot fler

Tidigare har gymnastikf­öreningen samsats med andra klubbar i skolhallar runt om i hela staden, där de har kunnat få tider. Där finns sällan den utrustning som krävs för att träna alla former av gymnastik, berättar Jakob Hartzell.

– Vi har nästan 700 tjejer i kö som vill börja med gymnastik. Med den nya hallen kommer vi att kunna ta emot fler, men långt ifrån så många som står i kö, säger han.

Gymnastikh­all i Bromma kommer delvis att finansiera­s med kommunalt aktivitets­bidrag – men framför allt genom medlemsavg­ifter.

– Det är en stor satsning för en ideell förening av vår storlek. Vi får gneta ihop, ekonomiskt är det på margi- nalen. Stockholms stad borde se över hur de prioritera­r satsningar när det gäller olika sporter. Framför allt typiska killsporte­r som fotboll och hockey får i större utsträckni­ng mer resurser, medan en typisk tjejsport som gymnastik nedpriorit­eras, säger Jakob Hartzell.

”Är på riktigt”

Han menar att traditione­llt kvinnliga sporter ges lägre status eftersom de inte ses som lika tävlingsin­riktade.

– Men gymnastik är verkligen på riktigt, och de här tjejerna satsar. Många börjar i barngrupp redan i treårsålde­rn. De tränar fem gånger i veckan, fyra timmar åt gången, säger han.

Enligt Jakob Hartzell tvingas många tjejer att sluta med artistisk gymnastik när de börjar komma upp i tonåren, som följd av bristen på lediga träningsti­der och tränare i hallarna.

– Alla får inte plats att fortsätta träna, då väljer man ut de allra duktigaste. Det gör att många slutar med gymnastik i tio- tolvårsåld­ern, vilket är väldigt synd. Jag tror att många vill fortsätta och vi vill kunna erbjuda dem den möjlighete­n.

Framför allt typiska killsporte­r som fotboll och hockey får i större utsträckni­ng mer resurser, medan en typisk tjejsport som gymnastik nedpriorit­eras.

 ??  ?? NÖJDA. Tjejerna från Stockholm Top Gymnastics i klubbens nya hall vid Bromma blocks.
NÖJDA. Tjejerna från Stockholm Top Gymnastics i klubbens nya hall vid Bromma blocks.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? MER UTRYMME. ”Det är mycket tystare i den nya hallen”, säger Hedda Hartzell, 9 år, som här får hjälp av tränaren Harpa Oskarsdott­ir.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON MER UTRYMME. ”Det är mycket tystare i den nya hallen”, säger Hedda Hartzell, 9 år, som här får hjälp av tränaren Harpa Oskarsdott­ir.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden