Mitt i Bromma

Äppelviken får pizza på italienskt vis

Mat gjord på råvaror av hög kvalitet till ett vettigt pris. Det är tanken bakom nya pizzerian som öppnar i Äppelviken i höst.

- Evelina Hertz

– Pizzan är en väldigt misshandla­d produkt i Sverige och något man äter i nödläge när man är bakis eller inte har tid det att laga mat. Vi vill istället göra klassisk italiensk pizza med råvaror som håller högsta nivå, säger Per Liljefors, en av ägarna.

Han och kollegan Carl Jahnsson slår snart upp portarna till Fat Frank’s Pizza & Wine i den gamla pizzerian vid Västerleds­torget i Äppelviken. Just nu pågår ombyggnati­onen för fullt och tanken är att öppna senare i höst om allt går som det ska.

– Vi vill att Brommaborn­a ska få ett ställe där man faktiskt vill sitta och äta och ta ett glas vin. Folk i förorten vill också kunna ta cykeln ner för att äta men ändå få kvalitet till humana priser, säger Per Liljefors.

Bromma nära till hands

Att det blev just det italienska köket för Per beror på att han har tillbringa­t mycket tid i Italien. Som barn var han där med familjen och som vuxen har han bott i Italien i sex år. När han flyttade tillbaka till Sverige 2011 började han importera italienska råvaror, något som kom väl till pass när idén om att öppna restaurang föddes. Per menar att det är tack vare den egna importen som de kan hålla nere priserna på menyn utan att tumma på kvalitén.

De har sedan tidigare en Fat Frank’s restaurang på Östermalm i stan och när det var dags att expandera låg Bromma nära till hands.

– Jag är uppvuxen längs med tolvanspår­et så det här är mina gamla trakter. Jag fick tips av en kompis om det här stället redan innan vi öppnade på Karlavägen. Men vi började med stället i stan och nu när Äppelviken fortfarand­e var aktuellt så tyckte vi att borde prova här, säger Per Liljefors.

Chark och ost

På menyn kommer det förutom pizza att finnas bland annat italienska charkuteri­er och ostar. Även om tanken är att gästerna ska vilja sitta kvar och äta tror Per att många också kommer att vilja ta med maten som take away.

– Skillnaden mellan den vanliga pizzabutik­en och vår restaurang är att vi utgår från den italienska menyn och gör pizza som man gör i Italien – utan att vara pretentiös­a, säger han.

Vi utgår från den italienska menyn och gör pizza som man gör i Italien.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? PÅ GÅNG. Per Liljefors (till höger) och Carl Jahnsson öppnar sin nya restaurang i gamla Pizzeria Äppelviken senare i höst.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON PÅ GÅNG. Per Liljefors (till höger) och Carl Jahnsson öppnar sin nya restaurang i gamla Pizzeria Äppelviken senare i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden