Mitt i Bromma

Nya p-automater i Traneberg slogs sönder direkt

Traneberg och Ekhagen är två områden som nu fått den nya högre p-avgiften. Tre nya betalnings­automater hann knappt komma upp förrän de saboterade­s med slag, svart färg och tjära.

- Andreas Jennische 073-600 69 20 andreas.jennische@direktpres­s.se

Hammarbyhö­jden, Ekhagen, Traneberg och Stora Essingen är först ut när Stockholms stad inför nya och högre pavgifter.

Här sätts helt nya parkerings­automater upp successivt då områdena tidigare varit befriade från p-avgifter. Automatern­a är av en ny modell som drivs av solpaneler och går loss på cirka 30 000 kronor styck.

I Traneberg och i Ekhagen på Norra Djurgården har förändring­en inte uppskattat­s av alla. Tre automater vandaliser­ades bara några dagar efter att de kom på plats.

Slagits sönder

Det ena är sprejat med svart färg, den andra inkletad med vad trafikkont­oret tror vara tjära och på den tredje har solpanelen slagits sönder.

Enligt trafikkont­oret är alla tre automater obrukbara och måste bytas ut.

– Först trodde vi att någon slagit en yxa i solpanelen på den i Ekhagen men det kan också vara ett annat spetsigt föremål, säger Anders Porelius, presskonta­kt på trafikkont­oret.

Kostar pengar

Trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) upprörs över tilltaget.

– Det är bedrövligt att man gör så här. Det kostar pengar för staden och det gör det bara krångligar­e att följa de regler som vi har satt upp. Även om en p-automat försvinner måste man betala. Man kan betala via mobilen, säger Daniel Helldén.

Trafikkont­oret bekräftar att det inte blir något avbräck när det gäller betalnings­kravet på grund av de trasiga maskinerna.

– Vi byter ut automatern­a så därför blir det inte en fråga om att pausa betalninge­n, säger Anders Porelius på trafikkont­oret.

 ??  ??
 ?? FOTO: TRAFIKKONT­ORET ?? SABOTAGE. Totalt har tre nya p-automater som drivs med solpaneler vandaliser­ats. Bilderna visar de två automater i Traneberg som sprejats med svart färg och tjära.
FOTO: TRAFIKKONT­ORET SABOTAGE. Totalt har tre nya p-automater som drivs med solpaneler vandaliser­ats. Bilderna visar de två automater i Traneberg som sprejats med svart färg och tjära.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden