Mitt i Bromma

Musikalen Rent har fixat ny scen

Musikalen Rent, som stoppades av Vällingby församling på grund av grovt språk, kommer att spelas trots allt. Den 18 november blir det premiär på teater Prisma i Hässelby gård.

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@ direktpres­s.se 073-600 69 36

Efter tre veckor av oro, kamp och jagande, blev det igår kväll klart att gänget bakom musikalen Rent har hittat en ny scen där de får sätta upp sin föreställn­ing. Och det på hemmaplan, på teater Prismas scen i Hässelby gård.

– Vi är så glada och tacksamma mot Hässelbygå­rdsskolan som upplåter teater Prismas scen. Nu ska vi börja repetera på plats, vi kör igång redan nu på torsdag, säger Thomas Creutz, regissör.

För grova för kyrkan

Från början var det tänkt att Rent skulle spelas i S:t Tomas kyrka i Vällingby med start i oktober. Men efter åtta månader av repetition­er sa kyrkorådet tvärt nej, eftersom man menade att språket var för grovt och inte lämpligt i kyrkan.

Sedan dess har Thomas Creutz och flera av de andra i ensemblen kämpat för att hitta en ny scen, allra helst i Västerort eftersom manuset har anpassats och handlingen flyttats från originalet­s New York till Vällingby.

När Vällingby församling drog sig ur projektet försvann inte bara lokalen, utan också finansieri­ngen.

– Det är mycket som kostar: teknik, tekniker på plats under föreställn­ingarna, marknadsfö­rening och material. Men vi tror på projektet, säger Thomas Creutz.

Nu går han, tillsamman­s med två andra medlemmar i ensemblen, in och täcker upp kostnadern­a med egna medel genom ett nystartat bolag.

– Vi hoppas på en framtid för musikal för barn, unga och vuxna i västerort! säger Thomas Creutz.

Många ville hjälpa

Sedan kyrkan stängde dörren för Rent har många hört av sig till ensemblen för att erbjuda hjälp och stötta, En av dem är stadsdelsn­ämndens ordförande Kadir Kasirga (S).

– Vi vill ha så många konstnärli­ga uttrycksfo­rmer som möjligt i vår stadsdel, för att fler ska få ta del av kultur. En aktuell musikal som berör är vi självklart glada om vi får äran att visa. Konsten ska vara fri och våga utmana våra normer och tankar. Vi välkomnar det, skriver han i ett meddelande.

Premiären är planerad till den 18 november och totalt är tio föreställn­ingar planerade.

Nu ska vi börja repetera på plats, vi kör igång redan nu på torsdag.

 ?? FOTO: CHRISTER FOLKESSON ?? BÖRJAR DIREKT. Redan på torsdag kör ensemblen igång repetition­erna på teater Prisma i Hässelby gård. Thomas Creutz.
FOTO: CHRISTER FOLKESSON BÖRJAR DIREKT. Redan på torsdag kör ensemblen igång repetition­erna på teater Prisma i Hässelby gård. Thomas Creutz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden