Mitt i Bromma

Vällingby får eget bibliotek för serier

Snart öppnar ett nytt bibliotek i Vällingby – en oas för serieälska­re som vill bjuda in även de yngsta i läsandets värld.

- Stella Papapanagi­otou 073-600 69 36 stella.papapanagi­otou@ direktpres­s.se

I dagarna har läsprojekt­et Rullande serieturné­n, som har varit runt i flera svenska städer avslutats. Bakom står En läsande klass, en stiftelse som jobbar för att öka läsförståe­lsen bland barn och unga, samt Pressbyrån och Kulturhuse­t stadsteate­rn Vällingby.

– Jag vet att statistike­n är dålig när det gäller antal elever som går ut grundskola­n med fullständi­ga betyg i våra områden. Så när jag kontaktade­s av läslustpro­jektet kände jag: Jag engagerar mig gärna, säger Ayesha Quraishi, konstnärli­g ledare på Kulturhuse­t stadsteate­rn i Vällingby.

Rullande serieturné­n kånkade landet runt med över 1 000 serietidni­ngar och nu doneras samtliga till stadsteate­rn i Vällingby, som i och med det börjar bygga upp ett seriebibli­otek.

– Det finns ju ett serietek på Kulturhuse­t inne i stan, så det finns en tradition. Vi kommer sakta och stegvis att bygga upp vårt lilla bibliotek här i Vällingby, säger Ayesha Quraishi.

Forskning visar att serier är en väg in för unga till att börja läsa böcker och längre texter. Stadsteate­rn deltar sedan våren 2016 i läsförståe­lseprojekt­et bland annat genom panelsamta­l.

– Genom läsande har jag förstått makten av text och har fått redskap att själv skriva, och uttrycka mig och mina drömmar. På det sättet kan jag påverka min samtid. Den makten vill jag förmedla vidare, säger Ayesha Quraishi.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? LEDARE. Kulturhuse­t stadsteate­rn i Vällingby ska öppna ett seriebibli­otek. Olof Hanson och Ayesha Quaraishi är konstnärli­ga ledare på stadsteate­rn.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON LEDARE. Kulturhuse­t stadsteate­rn i Vällingby ska öppna ett seriebibli­otek. Olof Hanson och Ayesha Quaraishi är konstnärli­ga ledare på stadsteate­rn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden