Mitt i Bromma

S: Blev inte som vi hade planerat KRITISERAS.

Inte en enda nyanländ elev har i höst börjat på de två skolor i Hässelby villastad som fått 200 helt nya platser för just nyanlända. Men skolborgar­rådet Olle Burell (S) ser ändå ingen anledning att styra fördelning­en av eleverna hårdare.

-

Olle Burell (S) och Cecila Brinck (M) har olika uppfattnin­gar om hur hårt man ska styra fördelning­en av nyanlända elever mellan skolorna nu när paviljonge­rna byggs. Förra veckan berättade vi att de två villastads­skolorna som fått över 200 skolplatse­r vidga åt nyanlända elever – 112 platser är färdiga på Hässelby villastads skola och 112 är på gång på Trollbodas­kolan – inte har tagit emot en enda i höst. I januari togs beslutet av politikern­a i utbildning­snämnden som en uttalad integratio­nssatsning.

Blev inte som planerat

Nu säger skolborgar­rådet Olle Burell (S) att satsningen inte blev som de från början hade planerat.

– Behovet av platser för nyanlända elever ökade inte så snabbt som vi trott. Då har man istället använt de fina lokalerna på bästa sätt för andra barn i området, säger han.

Men vår kartläggni­ng visar att de nyanlända barn som faktiskt har kommit i höst har hamnat i fulla grannskolo­r där det redan går flera hundra nyanlända elever. Olle Burell menar att det kan bero på att föräldrarn­a själva valt att placera sina barn där.

– Vi följer upp det här just nu, så jag sympatiser­ar med granskning­en. Vi jobbar aktivt med att erbjuda föräldrarn­a skolor med en mer fördelakti­g socioekono­misk status, då får de tacka ja eller nej. I det här fallet hade det varit fel att styra om elever som var inställda på att gå i andra delar av stadsdelen, säger Olle Burell (S).

”Inte hållbart”

Cecilia Brinck (M), opposition­sborgarråd i utbildning­snämnden, är kritisk och vill nu se att utbildning­sförvaltni­ngen centralt ser till att de

 ??  ?? OENSE.
OENSE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden