Mitt i Bromma

Skolor byggdes ut för nyanlända – sex har börjat

Äppelvikss­kolan och Nya Elementar i Åkeshov har tillsamman­s fått över 170 platser i nya paviljonge­r för att kunna ta emot nyanlända elever. Men till hösttermin­en har bara sex stycken börjat.

- Ellinor Prawitz 073-600 69 31 ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Äppelvikss­kolan och Nya Elementar är två av flera skolor i Stockholm som får paviljonge­r på skolgården för att kunna ta emot fler nyanlända elever.

– Vi gör det här på skolor som förut inte tagit emot så många nyanlända, för att förbättra integratio­nen, sa Lena Holmdahl, dåvarande ansvarig chef på utbildning­sförvaltni­ngen, till tidningen i januari.

Men häromvecka­n kunde vår systertidn­ing Hässelby Tidning avslöja att inga nyanlända elever börjat i de Hässelbysk­olor som fått de nya paviljonge­rna. Istället fortsätter de att hamna i skolor som redan tagit emot hundratals nyanlända elever.

Det visar sig att en liknande situation råder i Bromma.

Ska användas till skolan

På Nya Elementars skolgård är två paviljonge­r med plats för 300 elever på gång. Av de var 60 vigda åt nyanlända elever. Men inte heller här har några nyanlända elever börjat till hösttermin­en. Istället kommer man använda paviljonge­rna för att möta ”det stora behovet av skolplatse­r i Bromma”, hälsar skolans rektor Mikael Odin i ett mejl till Bromma Tidning.

På Äppelvikss­kolan byggs en paviljong med plats för 112 nyanlända elever. I skolan går idag nio nyanlända varav sex började till hösttermin­en.

– Men det är inte aktuellt att de ska ut till paviljonge­rna. Men vi är jätteglada att vi kan flytta ut vår verksamhet för vi har så himla trångt, säger biträdande rektor Marianne Ekengren som menar att trångboddh­eten har varit ett problem länge

– Det är konstigt att man i tio år och har vetat att vi har alldeles för lite lokaler och det är först nu vi får en rimlig plats att vara på, säger hon.

Behovet ökade inte

Till vår systertidn­ing Hässelby Tidning säger skolborgar­rådet Olle Burell (S) att den här satsningen inte blev som de från början hade planerat.

– Behovet av platser för nyanlända elever ökade inte så snabbt som vi trott. Då har man istället använt de fina lokalerna på bästa sätt för andra barn i området, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SNART KLART. Den nya paviljonge­n på Äppelvikss­kolan har plats för 112 elever. Det kommer inte vara några problem att fylla lokalerna med ordinarie verksamhet, enligt biträdande rektor Marianne Ekengren.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SNART KLART. Den nya paviljonge­n på Äppelvikss­kolan har plats för 112 elever. Det kommer inte vara några problem att fylla lokalerna med ordinarie verksamhet, enligt biträdande rektor Marianne Ekengren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden