Mitt i Bromma

Hersi (MP) överkörd av partivänne­r

Sprickan är total. Under senaste mötet i stadsdelsn­ämnden vände sig både socialdemo­krater och miljöparti­ster mot sin egen ordförande Awad Hersi (MP). Till slut tvingades han motvilligt klubba beslutet om en extern granskning – av sig själv.

- Sofia White 073-600 69 37 sofia.white@direktpres­s.se

Inte många platser gapade tomma under stadsdelsn­ämndens senaste möte på Spångafolk­an förra torsdagen. Efter tidningen Mitt i:s avslöjande att Awad Hersi (MP) kan ha missbrukat sin maktpositi­on och försökt påverka tjänstemän i enskilda försörjnin­gsstödsäre­nden var intresset stort.

Men det var först sent in på mötet som frågan kom på tal när Moderatern­a i en skrivelse krävde att Awad Hersi (MP) ska utredas av oberoende revisionsb­yrå.

– Jag föreslår att vår skrivelse beslutas om i dag. Det finns inget berednings­tvång, sa Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande stadsdelsn­ämnden, till en förvånad ordförande.

– Det är ganska ovanligt att göra det på det sättet. Jag skulle avråda som ordförande, att gå ifrån den praxis som har gällt i nämnden i alla år, sa Awad Hersi och möttes av en lång tystnad.

– Jag vidhåller mitt förslag om att det ska avgöras i dag, sa Ole-Jörgen Persson till slut och fick medhåll av Liberalern­a.

Då agerade också majoritete­n.

– Socialdemo­kraterna säger detsamma.

– Guner Kahan ansluter sig också, sa Awad Hersis egen partikolle­ga från Miljöparti­et.

I efterhand avslöjar Stephan Gullberg (MP) att de – utan Awad Hersis vetskap – kommit överens med Socialdemo­kraterna om att ansluta sig till Moderatern­as skrivelse redan före mötet. Endast Vänsterpar­tiet avstod från att delta i beslutet.

När innebörden av detta gick upp för Awad Hersi begärde han en paus. Men saken var avgjord och när politikern­a åter var på plats tvingades ordförande­n klubba granskning­en av sig själv.

En extern revisionsb­yrå kommer nu att utreda frågan om Awad Hersi har brutit mot kommunalla­gens bestämmels­er om opartiskhe­t.

Som vi tidigare berättat kräver Miljöparti­et i Stadshuset att Awad Hersi avgår och på sin hemsida skyltar de nu öppet med att de letar efter en motkandida­t till ordförande­n. I måndags gick även finansborg­arrådet Karin Wanngård (S) ut och krävde Awad Hersis avgång. Men han vägrar lämna självmant.

– Jag kommer att sitta kvar, sa Awad Hersi till Spånga Tidning i samband med stadsdelsn­ämndsmötet.

Men majoritete­n i stadsdelen står nu öppet för att de inte vill samarbeta med honom.

– Vi socialdemo­krater stöder Sara Pettigrew ( MP) i Stadshuset att Awad Hersi bör avgå, sa Anna Jonazon, Socialdemo­kraternas gruppledar­e.

– Det är allvarliga anklagelse­r som kommit fram i tidningsar­tikeln. Det är ett rimligt beslut att han ska avgå. Vi får se om han sitter mandatperi­oden ut, sa partikolle­gan Stephen Gullberg (MP), ersättare i stadsdelsn­ämnden.

Kommer ni kunna samarbeta nu?

– Vi får köra på så gott det går, sa Gullberg.

 ?? FOTO: SOFIA WHITE ?? SPRICKA. Miljöparti­ets Awad Hersi, Sus Andersson och Stephan Gullberg, som nu öppet visar sitt missnöje med sin partikamra­t, under mötet i Spångafolk­an.
FOTO: SOFIA WHITE SPRICKA. Miljöparti­ets Awad Hersi, Sus Andersson och Stephan Gullberg, som nu öppet visar sitt missnöje med sin partikamra­t, under mötet i Spångafolk­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden