Mitt i Bromma

Möte som skapar mer trygghet

Varje höst intar 2 400 sjuåringar Vällingby brandstati­on för att lära sig om hur räddningst­jänsten och ambulansen jobbar. Fokus är säkerhet – men också att bygga relationer som skapar trygghet på sikt.

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

– ETT-ETT-TVÅ!!!

Hela klass 1 C från Hässelby villastads skola vet vilket telefonnum­mer man ska ringa om olyckan är framme. Tillsamman­s med ytterligar­e tre klasser har de radat upp sig på asfaltspla­nen framför Vällingby brandstati­on, redo för en informatio­nsfylld förmiddag med brandmän, ambulanspe­rsonal och busschauff­örer.

– Sjuåringar är nyfikna och formbara, det är en bra ålder att komma hit. De ska kunna ringa 112 om det behövs och veta vad man ska säga, att man ska kunna sin hemadress, säger Fredrik Mikko, brandförma­n på Vällingby brandstati­on.

”Bättre att stå upp”

Klasserna sprider ut sig till de fyra olika stationer som förberetts, 1 C börjar vid en röd SL-buss som står uppställd framför stationsby­ggnaden där de bland annat får lära sig vilken plats i bussen man helst ska undvika.

– Sitter man i mitten längst bak och bussen tvärnitar så flyger man fram. Det är bättre att stå upp och hålla i sig om det är mycket folk, säger busschauff­ören Tobbe Klaesson.

På Vällingby brandstati­on finns två brandbilar och fyra ambulanser som alltid är i beredskap. Sjuksköter­skorna Karin Lindgren och Sara Eriksson visar hur de stabiliser­ar ett brutet ben, låter eleverna testsitta på båren och bjuder dem att gå in och titta i ambulansen innan de skickas vidare till brandinstr­uktörerna Aladin Zakholi och Yakob Salah.

Deras jobb handlar helt om förebyggan­de arbete. Den här dagen träffar de barn i lågstadiet. Men liknande träffar sker i femte och åttonde klass, på fritidsgår­dar och även med vuxna på företag eller i SFI-klasser.

– Det är jättevikti­gt att folk får träffa brandmän, ambulanspe­rsonal och poliser. Det finns problem med stenkastni­ng och bilbränder – det är inte okej. Det är viktigt att visa att vi är vanliga människor som går hem till våra familjer efter jobbet, säger Aladin Zakholi.

Just därför är det bra att träffa allmänhete­n i andra situatione­r än när det har inträffat en allvarlig händelse, menar han.

– Det handlar om att visa respekt och hänsyn för varandra. 99 procent har ju en bra relation till oss, vi finns till för allmänhete­n, säger Aladin Zakholi.

Testar att spruta vatten

Med eleverna i 1 C pratar han och Yakob Salah om hur man ska agera vid brand. Om elden är stor vet alla i klassen vad som gäller: ta med familjen ut och stänga dörren. Sen ringa: – ETT-ETT-TVÅ! Sista momentet har klassen sett fram emot. Alla får testa att spruta vatten med en riktig brandslang tillsamman­s med brandmänne­n Pelle Lövholm och Peder Bellman.

Brandstati­onen i Vällingby åker på 800-900 larm per år.

– Många är mindre tillbud, som torrkoknin­g på spisen. Ofta är det ingen hemma i bostaden och grannarna som har ringt, säger Pelle Lövholm.

Men en typ av ärenden har ökat den senaste tiden.

– Tyvärr sker det ett ganska högt antal bilbränder, det är en dålig trend. Det som vi gör här i dag när vi träffar barnen är viktigt och känns meningsful­lt, säger Peder Bellman.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ??  BRANDRÖK. Brandinstr­uktören Yakob Salah visar eleverna hur de ska krypa för att undgå den värsta brandröken om olyckan är framme, men här är det ofarlig discorök.
FOTO: YLVA BERGMAN BRANDRÖK. Brandinstr­uktören Yakob Salah visar eleverna hur de ska krypa för att undgå den värsta brandröken om olyckan är framme, men här är det ofarlig discorök.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden