Mitt i Bromma

Smedslätte­ns Alicia tävlar på filmfestiv­alen

Smedslätts­bon Alicia Eichenholz kan inte tänka sig ett vanligt kontorsjob­b. Istället vill hon satsa på sin stora passion: film. Nu tävlar hon i Stockmotio­n filmfestiv­al med dokumentär­en ”Min Bruno”, en berättelse om hennes farfars upplevelse­r i koncentrat

- Text: Ellinor Prawitz | Foto: Ylva Bergman

Det är så galet vilken liten händelse som kan förändra så mycket.

Dokumentär­en handlar om min farfar och hans familj som var judar under andra världskrig­et. Hela hans ungdom satt han i koncentrat­ionsläger. Han blev skickad till gaskammare­n tre gånger men lyckades komma ut ur ledet varje gång. Nu är han död sen några år tillbaka så det är min farmor som berättar om alla otroliga saker som han överlevde. Hela hans familj klarade sig från lägret – det är den enda familj man vet om som har gjort det.

Det är galet att tänka att om de hade varit vid en annan plats vid en annan tidpunkt så hade jag inte funnits idag. Om de hade stått i en annan kö. Det är så galet vilken liten händelse som kan förändra så mycket.

Min farmor är underbar på att berätta historier, hon har gjort det hela min barndom och jag tycker hon berättar så vackert. Intervjun var över en timme lång och så skulle man klippa ner den till åtta minuter.

Att filmen är med i festivalen är väldigt roligt. Jag har volontärar­betat på festivalen tidigare och sett hur hög kvalitet det är på filmerna – jag var helt chockad när den här filmen kom in.

Film är den enda stora passion jag har haft. Jag tycker att det är så roligt när man kan skapa något vackert, man kan sätta ihop musik och bild och så blir det något som man kan gråta till.

Jag tycker väldigt mycket om komedi men jag tror att jag är bäst på allvarliga saker och blir själv väldigt berörd av det. Men helt ärligt tycker jag att allting är roligt. Det är så häftigt vad man kan göra med film. Jag älskar att träffa nya människor. Jag skulle aldrig klara ett kontorsjob­b där man bara sitter vid en dator hela tiden.

 ??  ??
 ??  ?? Alicia Eichenholz Ålder: 17. Bor: Smedslätte­n. Gör: Går sista året på Stillerska filmgymnas­iet. Aktuell med: Dokumentär­en ”Min Bruno” som är nominerad till Stockmotio­n filmfestiv­al.
Alicia Eichenholz Ålder: 17. Bor: Smedslätte­n. Gör: Går sista året på Stillerska filmgymnas­iet. Aktuell med: Dokumentär­en ”Min Bruno” som är nominerad till Stockmotio­n filmfestiv­al.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden