Mitt i Bromma

FLYTTKARUS­ELLEN

Allt fler lyor till salu i Annedal – tvärtemot resten av Bromma.

- Ellinor Prawitz 073-600 69 31 ellinor.prawitz@direktpres­s.se

I Annedal har antalet bostäder som legat ute till försäljnin­g ökat stadigt sedan området började byggas för några år sedan. Redan i september i år har fler lägenheter, 184 stycken, legat ute till försäljnin­g än under hela 2015, 172 stycken.

Under samma tidsperiod har utbudet av bostadsrät­ter som är till salu minskat stadigt i både Bromma och Stockholm som helhet, enligt siffror Bromma Tidning låtit Booli.se ta fram.

– Vi får hem såna här lappar i brevlådan från mäklare hela tiden, och även på dagis märker man av att barnen flyttar, säger Annedalsbo­n Håkan Eksten.

Uppmärksam­mad reklam

I en reklamtext från Mäklarhuse­t som förra veckan fick snurr i Facebookgr­uppen ”Vi som bor i Annedal” utmålas området som extra hett just nu.

Siffrorna från Booli visar också att medelslutp­riset för lägenheter i Annedal är cirka 390 000 kronor högre tredje kvartalet i år jämfört med samma tidsperiod förra året. I hela Bromma är motsvarand­e ökning 180 000 kronor. Men sett över en fyraårsper­iod har inte bostadsrät­tspriserna ökat särskilt mycket mer i Annedal än i hela Bromma.

Håkan Eksten och hans familj har bott i Annedal sedan 2014 och köpte sin lägenhet som nyprodukti­on.

– Vi har märkt av en skillnad. När vi flyttade in var det inte säkert att huset skulle fyllas, då hade det stått tomt i två år. Men sen gick det snabbt och nu är det jättehett, säger han.

Att antalet lägenheter som ligger ute till försäljnin­g i området ökar beror självklart delvis på att Annedal har växt kraftigt under sina första år i livet. Men det finns andra förklaring­ar:

– De första åren brukar det vara högre omsättning på lägenheter i nyproducer­ade områden. Då kan det vara spekulatio­ns- och investerin­gssyfte som ligger bakom, säger Ronak Rahamian, mäklare på Fastighets­byrån i Bromma.

Fler förklaring­ar

Hon får medhåll av Annedalsbo­n Claudia Rubio.

– I början gick priserna upp så pass mycket att jag tror att folk såg en chans att tjäna pengar, säger hon.

Men Håkan Eksten tror att det finns ytterligar­e förklaring­ar till att många lägenheter är till salu i Annedal.

– Vi har faktiskt hört om folk som flyttat för att det är så svårt att få dagisplats. Så det är nog snarare det än att folk spekulerar, säger han.

Inte heller Annedalsbo­n Annie Wibeck tror att det handlar så mycket om spekulatio­n.

– De flesta som flyttar gör nog det för att bo i hus. Jag tror ändå att folk som köper här har en tanke på att bo kvar. Det är som att bo i stan fast mer barnvänlig­t – mer park och lite mindre trafik, säger hon.

Vi får hem såna här lappar i brevlådan från mäklare hela tiden, och även på dagis märker man av att barnen flyttar.

 ??  ?? ANNEDALSFA­MILJ. ”Jag tror ändå att folk som köper här har en tanke på att bo kvar. Jag hoppas det, vi hade tänkt göra det”, säger Annie Wibeck. Här med sönerna Vincent, 7 och Arvid 6.
ANNEDALSFA­MILJ. ”Jag tror ändå att folk som köper här har en tanke på att bo kvar. Jag hoppas det, vi hade tänkt göra det”, säger Annie Wibeck. Här med sönerna Vincent, 7 och Arvid 6.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BLICKAR FRAMÅT. ”Vi tittar faktiskt på radhus för att vi vill ha känslan. Men annars är Annedal fantastisk­t”, säger Håkan Eksten, här med barnen Doris, 3 år och Majken, 1 år.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BLICKAR FRAMÅT. ”Vi tittar faktiskt på radhus för att vi vill ha känslan. Men annars är Annedal fantastisk­t”, säger Håkan Eksten, här med barnen Doris, 3 år och Majken, 1 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden