Mitt i Bromma

Roslings har haft snurr på affären – i snart 70 år

Vid 23 års ålder startade Hans Rosling cykelaffär i Abrahamsbe­rg. 69 år senare driver sonen Jan stället vidare. Idag har tre generation­er Rosling hunnit sälja cyklar i Västerorts äldsta butik.

-

”Om jag har förstått det rätt är vi äldst i hela Västerort i samma lokal och samma familj. Pappa startade Roslings cykel och sport 1947. Jag har varit här sedan jag var 15 år. Nu är jag 58. Man tänker inte från början att man ska bli kvar, dagarna rullar bara på. Men det är kul, det har alltid varit roligt.

Vi har ju inga tittkunder, de som drar en barnvagn genom ett köpcentrum och tittar lite. Hit kommer de i så fall för att de har punktering på barnvagnen och vill ha hjälp. Jag tror inte jag hade klarat av att jobba i nåt stort köpcentrum där det bara kommer folk och tittar.

Min pappa cyklade Vätternrun­dan. Jag cyklar till och från jobbet. Jag hinner inte annat. Alla tävlingar är på våren och då har man fullt upp på firman. Jag jobbar sex dagar i veckan, sju på våren. Det är slitigt men det är kul.

Sen kanske man kan trappa ner. Men jag tycker om att ha något att gå till. Många som jobbar inom cykel slutar inte sådär vid pension, för de tycker att det är kul – det är kärleken till cykel. Pappa jobbade tills han blev 87, till tre dagar innan han gick bort.”

”Man har ju hjälpt till mer eller mindre sen man var väldigt liten. Jag har intresse för cyklar men inte på samma nivå som pappa. Jag tycker det är roligare att stå här ute i butiken med folk, jag är inte där inne och trollar med cyklarna lika mycket som han gör.

Det är att ge och ta att jobba med sin pappa. Det är inte alltid jättekul men ibland är det väldigt roligt också. Det är väl det ärligaste svaret jag kan ge.

Nåt finger med i spelet ska man väl ha här i fortsättni­ngen också. Men jag tror inte jag kommer bli som min far och ta över på samma sätt som han har gjort. Men det återstår väl att se, vi får låta det vara osagt.”

 ??  ??
 ??  ?? Jan: Berättat för: Ellinor Prawitz | foto: Ylva Bergman Gustav: Far & son Rosling Jan, 58 och Gustav, 26 Bor: Abrahamsbe­rg Gör: Driver cykelaffär­en - tillika familjeför­etaget – Roslings cykel & sport som legat i samma lokal i Abrahamsbe­rg sedan 1947...
Jan: Berättat för: Ellinor Prawitz | foto: Ylva Bergman Gustav: Far & son Rosling Jan, 58 och Gustav, 26 Bor: Abrahamsbe­rg Gör: Driver cykelaffär­en - tillika familjeför­etaget – Roslings cykel & sport som legat i samma lokal i Abrahamsbe­rg sedan 1947...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden