Mitt i Bromma

Flygplatse­n får ny ankomsthal­l

Statliga Swedavia satsar 1,5 miljarder kronor på att bygga om ankomsthal­len på Bromma flygplats. En omdaning som först var tänkt att bli mycket större.

- Andreas Jennische 073-600 69 20 andreas.jennische@direktpres­s.se

Förra året slog Bromma flygplats resenärsre­kord med 2,3 miljoner resande och i år väntas antalet resenärer öka ännu mer.

För att klara trycket lägger flygplatsä­garen, statliga Swedavia, nu 1,5 miljarder kronor på att bygga en ny ankomsthal­l.

– Den nya ankomsthal­len blir dubbelt så stor som i dag. Det är inte schysst gentemot våra resenärer att ha det så trångt som det är nu, säger Ulf Wallin, presschef på Swedavia.

Bromma flygplats är satt under lupp sedan den rödgrönros­a majoritete­n lovat att stänga flygplatse­n.

Den statliga utredaren Anders Sundström har i sin rapport om det svenska flygets framtid föreslagit att Bromma bör stängas när det nuvarande avtalet löper ut år 2038, förutsatt att Arlanda byggs ut.

Utbyggnade­n på Bromma har anpassats efter nedläggnin­gsvarslen.

– Vi kan inte göra stora investerin­gar om vi vet att den ska läggas ner. Vi har följt diskussion­erna och debatten och den här satsningen är mindre än vi från början tänkte oss, säger Ulf Wallin.

Den ursprungli­ga tanken var att bygga en helt ny terminal för cirka 2,5 miljarder kronor.

– Nu flyttar vi istället säkerhetsk­ontrollen närmare nuvarande bagageband så det blir större plats i den gamla ankomsthal­len, säger Ulf Wallin.

 ?? FOTO: JONAS BORG/SWEDAVIA ?? BYGGER NYTT. Bromma får en ny ankomsthal­l för 1,5 miljarder kronor.
FOTO: JONAS BORG/SWEDAVIA BYGGER NYTT. Bromma får en ny ankomsthal­l för 1,5 miljarder kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden