Mitt i Bromma

Hon gör film om buss 179

24-åriga filmskapar­en Fadumo tröttnade på hur resenärer behandlas olika beroende på vilken buss de sitter på. Vi följde med henne på busslinje 179 som inspirerad­e henne att börja filma.

- Sofia White 073-600 69 37 sofia.white@direktpres­s.se

I förra veckan tävlade Fadumo Hussein, 24 år, från Tensta, med sin film ”179:an – Nästa station, segregatio­n” i filmfestiv­alen Stockmotio­n.

När vi rullar förbi Kista, Tensta, Rinkeby och Spånga på busslinjen berättar Fadumo om vad som fick henne att plocka upp mobilkamer­an och filma.

– Jag har bott här i tio år och jag åker den här bussen hela tiden. Men så fort jag bytte skola och lämnade Tensta märkte jag skillnaden på hur människor behandlas på olika busslinjer, säger hon.

Fler vakter

En iakttagels­e Fadumo gjort är att vakter oftare syns till på linje 179, än på linjerna i innerstade­n.

– Jag känner varför? Är det inte samma människor här som på Gullmarspl­an? Betalar de inte lika mycket? Är jag kriminell för att jag bor i det här området?

När Fadumo i filmen dokumenter­ar vakterna, blir hon själv drabbad av deras våld.

– Efter hur SL- vakterna behandlade mig, jag blev totalt krossad. Jag trodde med min kamera att jag har världens makt. Men efter att jag gjort filmen hände inget. Allt jag önskade var att det skulle ske någon granskning. Men inget har hänt och jag blev jättebesvi­ken, säger Fadumo som redan vunnit pris med filmen i filmtävlin­gen Järva play 2016.

Nu vill Fadumo studera film på högskolan.

– Jag har inte förmågan att skriva. Jag använder kameran för att uttrycka mina känslor och ta upp frågor som behöver lyftas. Jag blir irriterad på att folk snackar mer om bilbränder än hur folk mår här i området, säger Fadumo.

”Det är guld”

I framtiden hoppas hon få möjlighete­n att lyfta fler samhällsfr­ågor.

– Det finns många berättelse­r här i området. Jag säger, det är guld! Min färg och mina kläder gör att folk här i området har förtroende för mig. Jag kommer härifrån och jag kan berätta deras historier, säger Fadumo och vi går av bussen i Spånga.

Just den här turen har vi inte mött några vakter.

– Kanske visste de att jag skulle komma, skojar Fadumo.

Är det inte samma människor här som på Gullmarspl­an?

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BUSSRESA. Fadumo Hussein tar med oss på en tur med buss 179, busslinjen som inspirerad­e henne att börja filma.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BUSSRESA. Fadumo Hussein tar med oss på en tur med buss 179, busslinjen som inspirerad­e henne att börja filma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden