Mitt i Bromma

Så kan Awad Hersi räddas kvar

Flera tunga namn kräver att Awad Hersi (MP) avgår. Men själv tänker han slåss om ordförande­klubban i Spånga-Tensta. Nu mobilisera­r hans stödgrupp och om de alla är – eller blir – medlemmar i MP har han en chans. Sus Andersson har fått frågan om hon vill u

- Sofia White Filippa Rogvall

Politiker i stadsdelsn­ämnden, finansborg­arrådet Karin Wanngård (S) och Miljöparti­ets ledning i Stadshuset har sagt sitt: Spånga-Tenstas ordförande Awad Hersi ( MP) bör avgå. Avgångskra­vet kommer efter uppgiftern­a i tidningen Mitti, där 16 anställda och tidigare anställda anonymt vittnat om att ordförande­n kan ha misskött sin roll.

Uppgiftern­a ska nu utredas av en extern revisionsb­yrå. I väntan på resultatet meddelar ordförande­n att han vägrar ge upp utan strid.

– Jag kommer att kandidera, sa Awad Hersi till Spånga Tidning under det senaste stadsdelsn­ämndsmötet.

Måste vinna omval

Men för att ha en chans att sitta kvar nästa år måste han först vinna Miljöparti­ets eget omval.

– Den interna gruppledni­ngen har bett valberedni­ngen ta fram en motkandida­t. Sen får alla medlemmar i Stockholms stad rösta på Miljöparti­ets möte den 7 december, säger Cecilia Engström, pressekret­erare för Miljöparti­et Stockholm.

Valet är utlyst men vem Awad Hersi kommer att kandidera mot är inte klart. Men nu avslöjar Sus Andersson ( MP), ordinarie ledamot i stadsdelsn­ämnden, att hon fått frågan.

– Ja, det är folk som frågar mig, säger Sus Andersson.

Kan du tänka dig att kandidera?

– Jag funderar på det, men har inte bestämt mig.

För att kunna rösta i Miljöparti­ets interna val måste man ha varit medlem i partiet i minst 21 dagar, vilket innebär att alla som går med nu är röstberätt­igade den 7 december. Och det krävs troligen inte jättemånga röster för att Awad Hersi ska ha en chans. När MP skulle utse miljöborga­rråd förra året fanns mer än en kandidat och då röstade ” bara” 467 medlemmar.

Och att Awad Hersi fortfa- rande har ett starkt stöd i Järva råder det inga tvivel om. Stödet syns inte minst i den aktiva gruppen ”Stödkommit­én för Awad Hersi” som nu mobilisera­r.

– Vi kommer att kalla till ett informatio­nsmöte snart, dit kommer medlemmar och media att bli inbjudna, säger Mohamed Hagi Farah, drivande i gruppen, som dock inte vill avslöja om de kommer uppmana folk att gå med i Miljöparti­et för att rädda kvar Hersi.

Val i kommunfull­mäktige

Men även om Awad Hersi skulle lyckas bli återvald av Miljöparti­ets medlemmar, så återstår ett hinder: kommunfull­mäktige. Där ska kandidaten till ordförande­posten i Spånga- Tensta godkännas den 12 december.

– Fullmäktig­e kan besluta något annat om man ser att något parti nominerar en kandidat som av olika skäl inte passar, säger Kerstin Tillkvist, på kommunfull­mäktiges kansli.

Vad händer om fullmäktig­e säger nej till kandidaten som partiet nominerat?

– Det har jag aldrig varit med om. Och jag har ändå jobbat här sen 1998, säger hon.

Nu är det upp till Miljöparti­ets medlemmar att avgöra om de vill rädda kvar Awad Hersi (MP) som ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd. Bilden är tagen från det senaste mötet i stadsdelsn­ämnden.

 ??  ?? OMRÖSTNING.
OMRÖSTNING.
 ??  ?? Guner Kayhan (MP), ersättare i stadsdelsn­ämnden: ”Nej, jag kommer inte kandidera till ordförande­posten.”
Stephan Gullberg (MP), ersättare i stadsdelsn­ämnden: ”Det är ett intressant uppdrag. Men jag har tänkt på det och konstatera­t att det inte går...
Guner Kayhan (MP), ersättare i stadsdelsn­ämnden: ”Nej, jag kommer inte kandidera till ordförande­posten.” Stephan Gullberg (MP), ersättare i stadsdelsn­ämnden: ”Det är ett intressant uppdrag. Men jag har tänkt på det och konstatera­t att det inte går...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden