Mitt i Bromma

Hjälteinsa­ts fick hem Skalet

När sköldpadda­n Skalet sattes för att njuta av solens sista varma strålar i uteburen passade han på att smita iväg på upptäcktsf­ärd i villastan. Men tack vare kreativa grannar fick Skalet hjälp hem och matte fick nya vänner.

- Stella Papapanagi­otou

Det var för ett par veckor sedan som Ann Morath satte ut den grekiska landsköldp­addan Skalet, en kär familjemed­lem sedan sex år tillbaka, i hans utebur i trädgården. Det var en av de sista riktigt varma dagarna. När hon skulle ta in honom dagen efter upptäckte hon till sin förskräcke­lse att han hade tagit sig ut mellan två spjälor i burgallret.

– Jag letade i hela trädgården och knackade runt bland grannarna. Till slut tryckte vi upp lappar där vi efterlyste Skalet och lade i brevlådorn­a på de närmsta gatorna, säger Ann Morath, som bor på Loviselund­svägen i Hässelby villastad.

En bit därifrån var Bruna Piloto på väg hem till radhuset på Grönbetevä­gen efter att ha hämtat sonen Benjamin på förskolan. Då såg hon Skalet mitt ute i bilvägen.

– Jag blev rädd att han skulle bli påkörd så jag lade honom i cykelkorge­n och tog med honom hem, det var surrealist­iskt, säger Bruna Piloto.

Hon googlade sig till att Skalet var vegetarian och gav honom banan och avocado att mumsa på. Sedan tryckte hennes sambo upp lappar om Bruna Pilotos fynd som de delade ut bland grannarna.

Turligt nog fick en kvinna som bor mellan Ann Morath och Bruna Piloto bägges lappar i lådan. Så hon ringde upp Ann och bjöd över henne och hon tog i sin tur kontakt med Bruna.

– När det nu hände en sån här grej så ser man hur många fina människor som bor här. En granne hörde av sig och erbjöd sig att spåra Skalet med sin hund om det händer igen. Och så väldigt snällt av Bruna att ta hand om honom så fint. Min son skulle ha blivit så ledsen om vi inte fått tillbaka honom, säger Ann Morath.

Efter händelsen har hon bjudit hem Bruna Piloto och hennes familj på fika.

– Det var jättetrevl­igt! Och min son älskar den där sköldpadda­n, säger Bruna Piloto.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? NYA VÄNNER. Ann Morath och Skalet med Benjamin, 2,5 år, och hans mamma Bruna Piloto, som var de som hittade och tog hand om Skalet.
FOTO: PRIVAT NYA VÄNNER. Ann Morath och Skalet med Benjamin, 2,5 år, och hans mamma Bruna Piloto, som var de som hittade och tog hand om Skalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden