Mitt i Bromma

Nu räknar vi kubik i stället för kvadrat

Gör om köket till sovrum, ha flyttbara väggar och bygg funktionel­la ytor på höjden i stället för att utöka kvadraten. Urban compactliv­ing för barnfamilj­er är den hetaste bostadstre­nden i Stockholm just nu.

- Clarence Frenker 073 600 69 26 clarence.frenker@direktpres­s.se

När urbaniseri­ngsvågen och de skyhöga bostadspri­serna tvingar allt fler hushåll i Stockholm att leva på färre kvadrat ställs det nya krav på planering och inredning för att få ihop livet.

Det har skapat en ny compactliv­ing våg bland barnfamilj­er där det inte bara handlar om att maxa ytorna, utan även om att bygga en ny livsstil och hitta nya förhållnin­gssätt till hemmen.

– Förut fick man barn och då tittade man direkt på villor och ville flytta utanför stan. Så är det inte riktigt längre. Många som flyttar ut inser efter ett tag att det inte funkar och flyttar tillbaka till lägenheter, men många måste då välja att bo mindre, säger inredaren Isabelle McAllister.

Hon ska föreläsa om ”Det moderna hemmet” på höstens hem- och villamässa som pågår under helgen. Och temat är just hur framtidens boende ser ut med ny teknik, urbaniseri­ng och olika familjekon­stellation­er.

Det innefattar också hur vi kan trolla fram mer användbar yta och vad vi vill göra med den.

– Att leva socialt och umgås har blivit som långkoket. Det är en statussymb­ol som visar att man har tid över. Därför prioritera­r vi att skapa sociala ytor i hemmen nu, säger hon.

I många storstäder runt om i världen har det exempelvis länge varit aktuellt att riva ut köken till följd av att det ägnas mindre tid åt matlagning. I stället har vardagsrum­met börjat användas som kombinerad matplats och plugghörna och det är inte längre ett problem att låta barnen dela rum.

Det har även blivit vanligare att riva ut allt och göra om hela lägenheter till ett enda sovrum för att få ner kvadratmet­erpriset.

Enligt Isabell McAllister är det ett tänk som nu blir allt mer vanligt i Stockholm.

– Det gäller att hela tiden utvärdera hur man själv lever. Det är lätt att tänka att barnen måste ha egna rum och skrivbord för att läsa läxor. Men när det väl kommer till kritan sitter de ändå mest vid köksbordet, säger hon. Barnfamilj­er flyttar från hus till lägenheter och behöver finurliga lösningar.

 ?? FOTO: MARTIN STENMARK ?? PLANERAR. Isabell McAllister föreläser om framtidens boende och tipsar om hur du bäst utnyttjar din boyta. Tänk kubik i stället för kvadratmet­er. Hur kan alla hörn utnyttjas i lägenheten? Och vad kan byggas uppåt? En takhöjd på 3, 5 meter kan vara mer...
FOTO: MARTIN STENMARK PLANERAR. Isabell McAllister föreläser om framtidens boende och tipsar om hur du bäst utnyttjar din boyta. Tänk kubik i stället för kvadratmet­er. Hur kan alla hörn utnyttjas i lägenheten? Och vad kan byggas uppåt? En takhöjd på 3, 5 meter kan vara mer...
 ??  ?? KREATIVT BOENDE.
KREATIVT BOENDE.
 ??  ?? SOVRUMSMYS. Låt tv:n flytta in i sovrummet.
SOVRUMSMYS. Låt tv:n flytta in i sovrummet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden