Mitt i Bromma

Rektorn: Vi tar oron på stort allvar

Vid flera tillfällen har elever utsatts för sexuella ofredanden runt Nya Elementar. Trots att polisen har en misstänkt man kan han inte hållas frihetsber­övad. – Det ska ganska mycket till för att du ska bli häktad, säger advokat Clas Jörgensen.

- Ellinor Prawitz

Förra veckan gick polisen ut med en varning om att elever vid ett flertal tillfällen utsatts för sexuella ofredanden när när de gått hem från Nya Elementar i Åkeshov. Polisen uppmanade därför föräldrar att inte låta sina barn gå hem själva från skolan.

– Jag kan tycka att det är bra att att de är minst två när de går hem från skolan, sa Stefan Berg till tidningen i förra veckan.

Skolan rektor, Mikael Odin, säger att stämningen på skolan har varit lugn, även efter polisens varning.

– Det har varit väldigt lugnt och tryggt. Vi tar det på stort allvar så fort det sprids någon slags oro, vi lyssnar på elever och pratar med dem, säger han.

Hur jobbar skolan med tryggheten under skoltid?

– Vi ser över säkerheten med vuxennärva­ro under skolaktivi­teter och att vi har koll på eleverna och att de känner sig trygga. Samtidigt är vi noga med att inte spä på någon oro.

Enligt polisen har man haft en misstänkt gärningsma­n anhållen. Men på grund av det låga straffvärd­et på det han är misstänkt för kan man inte hålla honom frihetsber­övad.

Sexuellt ofredande är ett brott som kan straffas med böter eller fängelse i max två år. För att någon ska kunna hållas frihetsber­övad medan utredninge­n pågår krävs att man är på sannolika skäl misstänkt för ett brott där ett fängelsest­raff kan bli aktuellt.

– I många fall landar det i böter. Fängelse utgår också i många fall men då ska det inte vara en fråga om den minst allvarliga formen, att du till exempel bara säger något kränkande, då ska det ganska mycket till för att du ska bli häktad, säger Clas Jörgensen, advokat på Innerstans advokatbyr­å som dock inte kan uttala sig specifikt om det här enskilda fallet.

Då kan alltså en gärningsma­n fortsätta sätta skräck i både barn och föräldrar?

– När man hårdrar det så så låter det ju galet. Men att frihetsber­öva någon är den yttersta formen av åtgärd man vidtar, säger Clas Jörgensen.

Vi tar det på stort allvar så fort det sprids någon slags oro, vi lyssnar på elever och pratar med dem.

 ??  ??
 ?? FOTO: ELLINOR PRAWITZ ?? PÅGÅR. Utredninge­n kring den senaste tidens händelser runt Nya Elementar fortgår.
FOTO: ELLINOR PRAWITZ PÅGÅR. Utredninge­n kring den senaste tidens händelser runt Nya Elementar fortgår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden