Mitt i Bromma

FK Bromma först i världen

Fotbollsla­get FK Brommas flickor-06 tröttnade på att lägga huvudet på sned och le sött in i kameran på sina lagfoton. Istället bestämde de sig för att visa en hårdare attityd. Det hela resulterad­e i samlarbild­er på spelarna – som är de första i världen på

- Text: Ellinor Prawitz

Jag tittade på det och insåg att det inte fanns ett enda fotbollsko­rt på tjejer.

FK-vallen i Ängby är full med barn i fotbollskl­ubben FK Brommas grönsvarta ställ. Det är tisdag kväll och flera lag samsas om ytan på 11-mannaplane­n.

I mitten av planen spelar FK Brommas flickor -06. De är ett spralligt och glatt gäng, men bakom det lättsamma finns också ett gäng tjejer som har tröttnat på att behöva framstå som söta i fotbollssa­mmanhang.

När det var dags för årets lagfotogra­fering bestämde de sig för att de inte ville se ut så som de tycker att porträttfo­ton på fotbollssp­elande tjejer normalt brukar göra.

– Innan har man fått le och se lite gullig ut istället för hård, säger Nellie Häger.

Idén: Fotbollsko­rt

En av hennes lagkamrate­r illustrera­r: hon sätter händerna i sidan, lägger huvudet på sned och ler så hela tandraden syns.

Nej, den här gången skulle det bli ändring – tjejerna skulle se minst lika hårda ut som killarna gör. Snart väcktes idén att de skulle trycka fotbollsko­rt. Sofija Torebo Strindlund, mamma till en av tjejerna i laget, började då att googla runt.

– Jag tittade på det och insåg att det inte fanns ett enda fotbollsko­rt på tjejer. Och de här fotbollsko­rten har funnits sen 60-talet. Det är helt sinnes. I fjol trycktes det 6 000 000 000 000 fotbollsko­rt, säger hon.

Laget bestämde sig för att designa egna kort och trycka upp – 100 stycken på vardera spelare. Och det märks att tjejerna är stolta – allihopa hoppas de att deras initiativ kan förändra något.

– Det finns ju fotbollsko­rt på killar eftersom de är kändare. Men om det kommer fler fotbollsko­rt på damer så kanske de blir kändare och kan börja tjäna mer pengar, säger Astrid van der Brink.

Tjejerna har storslagna planer på att sälja korten dyrt. Fast hittills har de mest delat ut dem till familj och släkt. Själva håller de egentligen inte på så mycket med fotbollsko­rt, det är mer killar som gör, säger de.

– Men det kanske också är för att det bara finns kort på killar. När det kommer tjejer kanske tjejerna börjar använda det mer, säger Nellie Häger.

Vill visa att det går att förändra

Sofija Torebo Strindlund tror att det är egna initiativ liknande detta som krävs för att skapa en förändring – för hon tror inte att det kommer komma från fotbollsvä­rldens ”gamla trötta gubbar”

– Då är det väl bättre att man gör de här tjejerna medvetna om hur det är plus att man visar att de går att ändra på det – man kan göra det själv, säger hon.

Även om en förändring i stort kanske dröjer så har korten i alla fall haft betydelse för tjejerna själva redan nu.

– För mig bevisar det att inte bara killar är bra på fotboll, vi tjejer kan vara bättre. Och man ska också visa att tjejer är bra på sporten, säger Johanna Hansson.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ATTITYD. ”Man ska vara mer hård som landslagss­pelarna, de ser lite coolare ut”, säger Vanessa Meurke om hur tjejerna tänker att de numer vill se ut på sina fotbollsbi­lder.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ATTITYD. ”Man ska vara mer hård som landslagss­pelarna, de ser lite coolare ut”, säger Vanessa Meurke om hur tjejerna tänker att de numer vill se ut på sina fotbollsbi­lder.
 ??  ?? FÖRÄNDRAR. ”Det är bara killar som håller på med fotbollsko­rt. Men det kanske också är för att det bara finns kort på killar”, säger Nellie Häger.
FÖRÄNDRAR. ”Det är bara killar som håller på med fotbollsko­rt. Men det kanske också är för att det bara finns kort på killar”, säger Nellie Häger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden