Mitt i Bromma

Utan dem – ingen pizza

1981 startade Jannis Amiridis och Anastasios Parastatid­is en pizzeria i Solhem. 35 år senare förser de nästan 40 procent av Storstockh­olms pizzerior med pizzatillb­ehör.

- Text: Filippa Rogvall Foto: Ylva Bergman

De första fyra åren jobbade vi sju dagar i veckan, från sju på morgonen till tio på kvällen.

I en anonym lagerlokal i Lunda industriom­råde är de dryga 2 000 kvadratmet­erna fyllda till taket med krossade tomater, jalapeños och läskburkar.

– Jag trodde aldrig att det skulle bli så här stort, vi ville bara att det skulle gå runt, säger Jannis Amiridis medan han visar runt i lagret.

Sedan 26 år tillbaka driver han Västerorts Pizzagross­ist tillsamman­s med sin svåger Anastasios Parastatid­is. I dag levererar de varor till nästan 40 procent av Storstockh­olms pizzerior.

– Vi är själva gamla pizzabagar­e, det var så affärsidén började, säger Anastasios Parastatid­is.

1981 köpte Jannis och Anastasios Gerds café, som hade funnits på samma plats i Solhem sedan 1940-talet. De bestämde sig för att göra om kaféet till en pizzeria, men valde att behålla namnet Gerd.

– Vi kände lite folk som höll på med pizza, det var ganska populärt då. På den tiden fanns det bara en annan pizzeria i Spånga, säger Jannis Amiridis.

Tuff start

Att börja jobba som pizzabagar­e utan någon tidigare erfarenhet var tufft, minns han.

– Folk garvade åt oss i början. Vi kämpade som bara den medan folk stod och väntade på sina pizzor. Det var jobbigt, men med tiden började vi få mycket kunder, säger Jannis Amiridis.

Trots att Gerds pizzeria växte i popu- laritet valde Jannis och Anastasios att sälja stället efter nio år. De hade sett ett behov av någon som levererade bra råvaror till pizzeriorn­a och bestämde sig för att starta en egen pizzagross­ist.

– Det var en fördel att vi själva var bagare, vi visste vad vi sålde. I början knackade vi dörr hos pizzeriorn­a och berättade om vårt företag. De första fyra åren jobbade vi sju dagar i veckan, från sju på morgonen till tio på kvällen, säger Jannis Amiridis.

De började försäljnin­gen i en mindre lokal i Lunda industriom­råde. Snart tvingades de hitta en större lokal i samma område.

– I dag är vi 25 anställda. Förutom på papperet har vi inga formella roller, alla har sin del i företaget, säger Anastasios Parastatid­is.

Sedan starten har deras sortiment växt från ett hundratal produkter till att erbjuda 1 500 varor. Anastasios och Jannis säger att de är stolta över att kunna hålla en hög kvalité på de råvaror de säljer.

– Förut sålde vi mycket burkchampi­njoner, men nu är det färska som gäller. Själv tycker jag att det är godare med champinjon­er på burk, de färska smakar ju inte så mycket, skrattar Jannis Amiridis.

Pizza med potatismos

Han berättar att de under årens lopp fått anpassa utbudet till den pizzatrend som gäller för stunden. På 1990-talet var det mexikanska smaker som gällde, i dag är det de italienska påläggen som är populärast bland kunderna: Ruccola, prosciutto och gorgonzola.

– När vi började fanns det kanske 13 sorters pizza på menyn, nu finns det säkert ett 70-tal att välja mellan på de flesta pizzerior. Våra kunder började fråga efter fler sorters pålägg: bananer, jordnötter, allt möjligt, säger Jannis Amiridis.

De har själva experiment­erat med lite olika pizzapåläg­g – vissa mindre lyckade än andra.

– För några år sedan försökte vi ta fram en pizza med köttbullar och potatismos, men det gick inte hem hos stockholma­rna. Men det kostar inget att testa, skrattar Jannis Amiridis och fortsätter:

– Mattrender kommer och går, men pizza kommer aldrig att försvinna.

 ??  ?? VÄXT. Västerorts Pizzagross­ist har gått från en liten pizzeria till en stor leverantör med 25 anställda.
VÄXT. Västerorts Pizzagross­ist har gått från en liten pizzeria till en stor leverantör med 25 anställda.
 ??  ?? FULLA LAGER. Sedan starten 1990 har deras sortiment växt från ett hundratal produkter till att erbjuda 1500 varor.
FULLA LAGER. Sedan starten 1990 har deras sortiment växt från ett hundratal produkter till att erbjuda 1500 varor.
 ??  ?? FULLPROPPA­T. ”Det jag kan sakna från att jobba i pizzeria är kontakten med kunderna”, säger Jannis Amiridis.
FULLPROPPA­T. ”Det jag kan sakna från att jobba i pizzeria är kontakten med kunderna”, säger Jannis Amiridis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden