Mitt i Bromma

Nu ritas kvarteren på cykelns villkor

Den ökade cyklingen påverkar morgondage­ns bostäder. Från att ha varit ett perifert särintress­e i byggsamman­hang är cykeln nu något som arkitekter­na tar hänsyn till redan på ritbordet. “Nu kommer den här frågan först”.

- Clarence Frenker 073 600 69 26 clarence.frenker@direktpres­s.se

Från trånga cykelrum i källaren till egna garage i gatuplan. Cykeln har fått en allt större betydelse i utformning­en av Stockholms nya och framtida bostäder.

– Det är inte så många år sedan som både fotgängar- och cykelfrågo­r kom ganska långt ner på dagordning­en. Nu har det vänt och är tvärtom. Nu kommer den här frågan först, hur man ska göra det bra för både fotgängare och cyklister, säger Mikael Uppling, arkitekt och bostadspro­jekterare vid arkitektko­ntoret Aix.

Bilen bortritad

Han är ansvarig för utformning­en av Södra Värtan som är ett av de nya bostadsomr­ådena som är på uppväxt i Stockholm.

Där har bilen i princip “ritats” bort till förmån för en mer cykelfrämj­ande områdespla­nering.

– I Södra Värtan har hela gatunätet i första hand anpassats för fotgängare och cyklister, så bilar får ta sig fram där på deras villkor. Och det är en medveten strategi från stadens sida. Det här området är också det första i den här skalan i Stockholm som det kommer till uttryck, säger Mikael Uppling.

Det är inte bara gatunäten som står inför en förändring. Det ökade cyklandet har även bidragit till att cykelparke­ringar och olika förvarings­lösningar fått en mer betydande roll i bostadshus­en.

Enligt stadens cykelparke­ringstal ska det finnas 2,5 - 4 cykelparke­ringar per 100 kvadratmet­er nyproducer­ad bostadsyta i Stockholm. I projekt ”Brofästet” i Norra Djurgårdss­tan byggs 2,5 cykelparke­ringar per lägenhet.

Hur de utformas är olika, men klart är att de många olika typer av cyklar som i dag används ställer ytterligar­e krav på utformning­en av dessa.

– Det är också en fråga som kommer upp tidigare på planerings­stadiet. I varje nytt bostadspro­jekt får den ökade cykelanvän­dningen mer betydelse och större plats. Tidigare har cykelrumme­n alltid legat i källare, men i dag byggs de i stället i gatunivå. Det hindrar bland annat att det stjäls cyklar eftersom det är mer exponerat och övervakat. Men även behovet av cykelunder­håll har blivit allt mer prioritera­t, säger Mikael Uppling.

Förutom Södra Värtan, där det bland annat har införts en parkering för specifikt lastcyklar, är huset som Erik Wallin ska bygga på den gamla hundrastgå­rden vid Nytorget på Södermalm ett annat exempel på en projekt som planerats för att ha ett cykelgarag­e i markplan. Nyligen blev det också klart att nya studentläg­enheter ska byggas vid KTH med en tydlig cykelprofi­l.

– Jag tror att vi bara ser början på den här trenden. Stockholm blickar mot andra städer i världen som Amsterdam och Köpenhamn där de har kommit mycket längre i de här frågorna och där det finns en annan cykelkultu­r. Sedan har vi lite andra förutsättn­ingar i Stockholm med mer kuperad mark, utspridd bebyggelse och en ovana att samsas i gatuutrymm­et, säger Mikael Uppling.

Utmaning att tillgodose behov

Jenny Kihlberg är översiktsp­lanerare för strategi och utveckling vid Stadsbyggn­adskontore­t i Stockholm. Enligt henne är en av utmaningar­na i byggsamman­hang framöver att tillgodose behoven bland de många olika cykeltyper­na.

– Cykeln är viktig sett ur framkomlig­hetsstrate­gin. Vi ska jobba med de snabba och yteffektiv­a transports­lagen och cykeln är ett av dem, säger hon.

Gång- och cykelförut­sättningar­na ska vara mycket goda när Norra Djurgårdss­taden befolkas. Skisser: ”Brofästet” i Norra Djurgårdss­taden.

 ?? ILLUSTRATI­ON: URBIO LANDSKAPSA­RKITEKTER ?? SATSAR PÅ MILJÖ. Norra Djurgårdss­taden har stora miljömål och satsar därför en hel del på cykling i sina projekt. Inom planområde­t är cykelparke­ringstalet satt till 2,5 platser per lägenhet. Här: ”Brofästet” i Norra Djurgårdss­taden.
ILLUSTRATI­ON: URBIO LANDSKAPSA­RKITEKTER SATSAR PÅ MILJÖ. Norra Djurgårdss­taden har stora miljömål och satsar därför en hel del på cykling i sina projekt. Inom planområde­t är cykelparke­ringstalet satt till 2,5 platser per lägenhet. Här: ”Brofästet” i Norra Djurgårdss­taden.
 ?? ILLUSTRATI­ON: BELATCHEW ARKITEKTER ?? GARAGE. Det triangelfo­rmade huset vid Nytorget på Södermalm ska bland annat få ett cykelgarag­e på nedre plan.
ILLUSTRATI­ON: BELATCHEW ARKITEKTER GARAGE. Det triangelfo­rmade huset vid Nytorget på Södermalm ska bland annat få ett cykelgarag­e på nedre plan.
 ??  ?? CYKELPOSIT­IVISM.
CYKELPOSIT­IVISM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden