Mitt i Bromma

INBROTTEN MINSKAR KRAFTIGT I BROMMA

Nya siffror visar att både villa- och lägenhetsi­nbrotten sjunker ordentligt i Bromma i år. Grannstödj­arna – här represente­rade av Hans Björck och Gunnar Eriksson – är en viktig del av förklaring­en.

- Ellinor Prawitz

Under det gångna året har antalet bostadsinb­rott i Bromma minskat rejält. Mellan januari och september 2015 var antalet villainbro­tt 127 stycken. Under samma tidsperiod i år är antalet 77. Antalet lägenhetsi­nbrott har minskat ännu kraftigare. Från 113 mellan januari och september 2015 till 60 under samma period i år.

Ideell förening hjälper till

Exakt vilka faktorer som ligger bakom den nedgången är svårt att slå fast. Men en av anledninga­rna stavas Grannstöd Bromma, en ideell förening bestående av cirka 55 medlemmar. Varje vardag turas de om att köra runt i hela stadsdelen iförda gula västar i en vit Volkswagen med orden ”Grannsam-

verkan” på sidorna.

Genom att synas och observera visar de att det finns folk som håller koll på Brommas bostadsomr­åden dagtid.

– De flesta inbrotten sker mellan klockan 9 och 11 när folk är på jobbet, säger grannstödj­aren Hans Björck.

Om grannstödj­arna ser något som verkar misstänkt rapportera­r de in det till polisen. Ser de saker som klotter, vridna vägskyltar och liknande rapportera­s det in till stadsdelsf­örvaltning­en – även det en viktig del i att förebygga inbrott.

– Vi ser till att det ser snyggt ut i Bromma, för det tycker inte de gäng som begår inbrott om. Ser man skyltar som är sneda och klotter då upplevs det som att ingen bryr sig om området, säger grannstödj­arnas samordnare Göran Erikson.

Men trots att både villaoch lägenhetsi­nbrotten minskat kraftigt är han inte helt nöjd.

– Även om villainbro­tten har minskat ordentligt så är det för högt. Vi har haft som målsättnin­g att max 0,5 procent skulle drabbas årligen. Nu ligger det över en procent, säger Göran Erikson.

Känns bra att hjälpa

För lägenhetsb­rott är målet 0,2 procent per år – just nu pekar siffran mot att det kommer landa på 0,29 procent.

Göran Erikson har själv blivit utsatt för inbrott för många år sedan och tycker att det känns bra att kunna hjälpa till att jobba förebyggan­de.

– Att drabbas av bostadsinb­rott känns väldigt taskigt – någon har varit inne och rotat i ens saker och det är fruktansvä­rt. Det är till och med många som inte kan bo kvar efter en sådan sak, säger han.

Vi ser till att det ser snyggt ut i Bromma, för det tycker inte de gäng som begår inbrott om.

 ??  ??
 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? AKTIV. Hans Björck åker ut på en runda ett par gånger i månaden. Han ser även till att utbilda nya grannstödj­are.
FOTO: YLVA BERGMAN AKTIV. Hans Björck åker ut på en runda ett par gånger i månaden. Han ser även till att utbilda nya grannstödj­are.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden