Mitt i Bromma

Unga utmanar varandra att snatta på Ica

Den senaste tiden har antalet snatterier mot Ica-butiken i Ålsten eskalerat. Enligt butikschef­en är det skolelever i Bromma som utmanar varandra om vem som vågar sno med sig något från butiken. ”Det har blivit som en sport”, säger han.

- Ellinor Prawitz ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Framförall­t är det godis och energidryc­ker som ungdomarna plockar på sig i matbutiken HM:s livs.

– Snatterier har man alltid men vi har märkt att det har eskalerat efter sommaren, säger butikschef­en Johan Rosenberg.

Åtminstone en del av svaret till ökningen fick han här- omveckan när en man kom in i butiken för att berätta att elever på hans barns skola utmanar varandra om vem som vågar snatta från butiken.

– Det hade blivit som en sport. Vi har varit i kontakt med skolornas rektorer, jag skickade ett mejl förra veckan, säger Johan Rosenberg.

Börjar polisanmäl­a

Han själv har fått ändra sina rutiner kring hur han hanterar snatterier efter ökningen.

– Jag har tidigare tyckt att det är ett tillräckli­gt straff att behöva ringa hem till föräldrarn­a från butiken istället för att jag har anmält till polisen, så får de en till chans i livet. För det är ju det de inte för- står – att man får en prick i registret, säger han och berättar att han nu istället kommer börja polisanmäl­a snatterier­na.

Tar in vakter

Utöver polisanmäl­ningarna har man nu också flyttat in energidryc­kerna bakom kassan och man ska även se till att få in vakter i butiken.

– Det kommer först bli vakter i uniform och sedan civilt klädda för att se om det skett någon förbättrin­g, säger Johan Rosenberg.

”Är skitsurt”

Han själv och personalen har nu behövt bli mycket mer misstänksa­mma mot ungdomar i butiken. Och Johan Rosenberg tycker att utveckling­en är riktigt tråkig.

– Det är skitsurt och vi får hålla på och lägga resurser på sånt vi inte ska hålla på med, säger han.

Det kommer först bli vakter i uniform och sedan civilt klädda för att se om det skett någon förbättrin­g.

 ??  ??
 ?? FOTO: ELLINOR PRAWITZ ?? UTMANING. Att snatta från HM:s livs i Ålsten har blivit som en sport bland Brommas skolelever, menar butikschef­en.
FOTO: ELLINOR PRAWITZ UTMANING. Att snatta från HM:s livs i Ålsten har blivit som en sport bland Brommas skolelever, menar butikschef­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden