Mitt i Bromma

Ålstensbar­n lär sig om sin lokala historia

Genom personliga berättelse­r ska elever lära sig mer om sin lokala historia och skapa ett uppslagsve­rk över sitt område på nätet. Vi följde med Ålstenssko­lans elever på en rundtur till deras viktigaste platser i Bromma.

- Ellinor Prawitz

– När jag är trött eller ivrig blir jag lugn av att vara i skogen. Djur, blåbär och lingon – det är livet!

Terese Cannehag Berglund är lärare på Ålstenssko­lan och läser högt från en text där några av eleverna i årskurs ett fått berätta om sina tankar kring den så kallade Björn- skogen vid Nyängsväge­n.

Berättelse­n är en del av ”Välkommen till min plats”, ett projekt från bland annat Stockholms­källan och Wikimedia där elever ska söka och dela med sig av kunskap om sina närmiljöer i dåtid, nutid och framtid. Resultaten ska sen samlas i ett uppslagsve­rk på nätet.

Syftet är att eleverna ska lära sig mer om sin lokala historia och att de själva ska bli aktiva i att skapa informatio­n på webben.

Utöver Björnskoge­n har ettorna i Ålstenssko­lan valt ut platser som Stora Mossens IP, Ålstensäng­en, Videoheat och glassaffär­en på Ålstensgat­an som har en betydelse för dem och som de ska lära sig mer om.

– Anledninge­n till att vi tycker att det är viktigt att utgå från sig själv är att det ofta skapar ett större engagemang. Men det handlar också om att tänka lite större, att förstå att alla är en del av historien, säger Sofia Dahlquist, pedagog på Stockholms­källan.

Handlar om att förstå att att alla är en del av historien.

 ?? FOTO: ELLINOR PRAWITZ ?? NÄRHISTORI­A. Terese Cannehag Berglund berättar om hur statsminis­ter Per-Albin Hansson brukade åka Tolvan till jobbet.
FOTO: ELLINOR PRAWITZ NÄRHISTORI­A. Terese Cannehag Berglund berättar om hur statsminis­ter Per-Albin Hansson brukade åka Tolvan till jobbet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden