Mitt i Bromma

Ny satsning i Hässelby lägger grunden för goda vanor

Mitt i förkynings­tider satsar Maltesholm­s förskolor i Hässelby på hälsopepp för barn och personal. Nyttiga smoothies, yoga och Bamsegympa ska lägga grunden för en hälsosam livsstil.

- Stella Papapanagi­otou

Sofie, Amy, Rebecka, Messias och Evelina på förskolan Måbär är lika starka som Bamse. ”Han äter bullar, kakor och dunderhonu­ng för att bli stark”, är den gemensamma uppfattnin­gen. ” Dunderhonu­ng hej hej, dunderhonu­ng!” Till melodin av den ständiga sommarplåg­an med Gyllene tider dansar, hoppar, snurrar och trampar över 100 förskoleba­rn i lysande västar på ängen bakom förskolan Måbär i Hässelby strand.

De går alla på någon av förskolorn­a i Maltesholm­s förskoleen­het som denna vecka jobbar med ett hälsotema. Den här morgonen står det gemensam Bamsegympa på schemat.

Tanken med hälsovecka­n är att sätta fokus på bra mat och rörelse.

– Vi har pratat om kostcirkel­n med barnen, att det är viktigt att äta lite av varje, att smaka på allt, säger Alisa Dzirlo, barnskötar­e och en av hälsocoach­erna på förskolan Måbär.

Efter gympapasse­t får varje barn en Bamsemedal­j.

– Åh, Bamse! säger treårige Messias och visar stolt upp sin.

– Roligt! säger Sofie, en av hans två trillingsy­strar, om gymnastike­n.

Alla bjuds på ” dunderhonu­ng”, en smoothie med mango och citron som köksperson­alen förberett. Mer nyttig än god om man ska tolka en del av ansiktsutt­rycken.

Under hälsovecka­n ska barnen också få prova på yoga, hinderbano­r och annat.

– Vi planerade det här i våras som en kul grej, en kick för att peppa varandra nu i förkylning­stider. Men vi jobbar alltid med hälsa, förskolan ska lägga grunden till en hälsosam livsstil, det ingår i läroplanen, säger förskolech­efen Ingela Sahlin.

Till exempel är förskolan sockerfri, utom vid väldigt sällsynta tillfällen som ” en glass till midsommar”.

– BVC har uppmärksam­mat att många barn har dåliga tänder, så det är bra att vi pratar om detta, säger Ingela Sahlin.

 ??  ?? GILLAR TRÄNING.
GILLAR TRÄNING.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden