Mitt i Bromma

Slaget om kaffet i Vällingby KAFFEKRIGE­T I VÄLLINGBY.

Man behöver inte gå många meter för en kopp kaffe i Vällingby city. När konkurrens­en ökar ytterligar­e i vår är frågan: Blir resultatet attraktiv variation eller börjar det bli för mycket av det goda?

- Stella Papapanagi­otou

”Vi går alltid hit till Pallas. Jag skulle hellre se att de tog hit en garnaffär än fler kaféer”, säger Tyra Kull från Hässelby strand (till höger), och får medhåll av väninnan Rut Wickell från Brommaplan. Åttioåriga Tyra Kull från Hässelby strand och väninnan Rut Wickell, 90, är på väg in till Pallas konditori, som har funnits i Vällingby centrum sedan 1954.

– Vi går alltid hit. På de nya kedjorna är allt på engelska. Ska de öppna en till? Nej, jag vill hellre se en garnaffär i centrum, det fanns det innan, säger Tyra Kull.

I Vällingby city finns i dag sju företag under kategorin café på centrumets hemsida. Och då ingår varken McDonalds, Subway eller Pressbyrån. Förra veckan berättade vi att utbudet växer till våren när kedjan Espresso house etablerar sig. De tar över lokalen där Swedbank ligger i dag, i tunnelbane­huset ut mot torget, och hamnar alltså alldeles bredvid Wayne’s coffee, en annan av de stora aktörerna på kafémarkna­den.

”Kul med variation”

Inne på Wayne’s fräser kaffemaski­nen oavbrutet, det är fullt vid nästan alla bord den här eftermidda­gen. Vid ett av fönstren sitter kompisarna Rosemarie Odh och Sofie Andersson. De ser fram emot att Espresso house kommer till Vällingby.

– Ja! De har gott kaffe och det är kul med variation. Bara den här veckan har jag varit på nästan alla kaféer här i Vällingby, säger Rosemarie Odh.

Franchiset­agaren David Samoey säger mellan beställnin­garna att han inte är orolig för konkurrens­en.

– Jag är säker på vårt koncept och vad vi levererar, vi har en hel del stammisar här. Men jag är lite förvånad över hur centrumled­ningen resonerar – vill de att företagen bråkar med varandra? Vi och Espresso house är ganska lika, säger David Samoey.

På Espresso house verkar de i alla fall inte oroliga över att det skulle utbryta något kaffekrig.

– Vi har länge velat etablera oss i Vällingby city. Vi ser bara positivt på konkurrens och tror att det finns plats för både oss och för andra i Vällingby city, skriver Jennifer Karlberg, etablerare på Espresso house, i ett mejl.

Det är också vad kundunders­ökningarna visar, enligt centrumche­fen Rikard Lindegren.

– Vi ser att det finns utrymme. Alla kaféer har nischat sig på olika sätt med olika inredning och stil. De små är unika, det vill folk också ha, säger han.

Önskar mer restaurang­er

En vanlig åsikt på sociala medier i förra veckan var att många hellre vill se fler restaurang­er. Ken Åbrink, som vi träffar med dottern Vera på en av shoppingga­torna är inne på samma spår.

– Här finns mycket kaféer och snabbmat. Jag skulle vilja se ett mer nyanserat matutbud, som någon trevlig indier eller libanes, säger han.

Men det är lättare sagt än gjort, menar centrumche­fen Rikard Lindegren.

– Det är mycket mer tekniskt komplicera­t, man kan inte bara slänga in en restaurang­lokal. Det behövs ventilatio­n och det finns särskilda krav när man ska tillreda mat. Vi har gjort en ganska stor satsning nu med de nya Umi & Chao och Rebel kitchen, säger han.

Han hoppas att Espresso house söker tillstånd hos trafikkont­oret för uteserveri­ng på sommaren.

– Det skulle stärka upp vårt fina torg. Vi får hoppas att de får tillstånd, säger Rikard Lindegren.

 ??  ?? LOJALT.
LOJALT.
 ??  ?? BÄTTRE OCH BÄTTRE. Lisa Kennebjörk, 21, Grimsta, med sonen Artos, 1, tycker det är bra och trevligt med nya ställen i Vällingby.
BÄTTRE OCH BÄTTRE. Lisa Kennebjörk, 21, Grimsta, med sonen Artos, 1, tycker det är bra och trevligt med nya ställen i Vällingby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden