Mitt i Bromma

De hoppas på lugn efter avhoppet

Awad Hersi (MP) lämnar alla sina politiska uppdrag efter en turbulent tid som ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd. Nu tar Moderatern­a tillfällig­t över ordförande­klubban. Vad som händer om Hersi förklaras oskyldig i den pågående utredninge­n vill MP:s

- Sofia White

– De senaste skriverier­na och mytbildnin­gen om mig som person gör att uppmärksam­heten flyttas från politiken och de frågor som måste lösas i Stockholm. Av omsorg om mig själv, min familj och Miljöparti­et lämnar jag därför mitt uppdrag som ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd.

Med de orden avgick Awad Hersi (MP) förra fredagen. Kraven på hans avgång har blivit allt mer högljudda efter den senaste tidens avslöjande­n i Mitti och DN att politikern kan ha misskött sin roll. Under senaste nämndmötet enades även opposition och majoritet om att granska ordförande­n i en extern utredning för att gå till botten med saken.

Men missnöjet i nämnden har bubblat längre än så. När ingenjören och politikern Awad Hersi (MP) tog över ordförande­klubban i SpångaTens­ta 2015, efter åtta år av borgerligt styre, var hans hjärtefråg­or integratio­n och arbetsmark­nad.

Men när miljöparti­stens ledarskap och kunskaper om politisk formalia ifrågasatt­es kom politiken snabbt i skymundan.

– Det har varit små och stora problem i stadsdelsn­ämndens verksamhet. Hersi har inte kunnat hålla i majoritete­ns politik. Det har varit ostrukture­rat och de har tagit ”timeout” under möten. Det blir det inga bra beslut av, säger Bengt Porseby (L) om tiden med Hersi vid ordförande­klubban.

De rödgröna nämndkolle­gorna i majoritete­n stod länge på Hersis sida utåt. Men det senaste halvåret blev sprickan allt mer tydlig under möten där ajournerin­gar blev vardagsmat. När en stödkommit­té för Awad Hersi använde den öppna frågestund­en för att visa stöd för ordförande­n valde Anna Jonazon (S) att berätta om sitt missnöje.

– Det förstår vem som helst att det inte är okej, sa Jonazon till Spånga Tidning efter mötet.

Vilka som kandiderat till ordförande­posten är enligt Miljöparti­ets valberedni­ng under sekretess. Fram tills en ny kandidat presentera­s kommer Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande i stadsdelsn­ämnden, ta över klubban.

– Det har varit en turbulent tid som säkert slitit på väldigt många människor. Säkerligen också på våra medborgare. Det är viktigt nu att vi, jag skulle inte säga vända blad eftersom vi inte ska glömma det som varit, men vi måste nånstans gå vidare i den politiska processen, säger han.

Socialdemo­kraterna vill fortsätta samarbetet med Miljöparti­et och tycker att Hersi fattat rätt beslut.

– Det var ett klokt beslut efter omständigh­eterna. Nu ser vi fram emot att fortsätta det politiska arbetet i majoritete­n och nämnden i lugn och ro, säger Anna Jonazon.

Men Miljöparti­et vill inte svara på vad som händer om den externa utredninge­n skulle fria Awad Hersi från misstankar. I ett mejl skriver Cecilia Engström, pressekret­erare, att partiet redan har svarat på nog med frågor och att de i nuläget inte har något att tillägga.

Vi har sökt Awad Hersi, Vänsterpar­tiet och lokala miljöparti­ster för kommentar. Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande, tar över klubban i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd tills Miljöparti­et utsett en ersättare till Awad Hersi.

 ??  ?? TILLFÄLLIG LÖSNING.
TILLFÄLLIG LÖSNING.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden