Mitt i Bromma

Känslomäss­igt kattmöte

När Sissi drabbades av en hjärtinfar­kt kunde hon inte längre behålla sin katt Vilma. Då började hon istället att virka kattleksak­er i garn. Efter två års arbete överlämnad­e hon 865 stycken till Kattstalle­t i Vällingby. Vi var med.

- Text: Filippa Rogvall Foto: Mikael Andersson

Sissi Wahlsten sitter på en bänk utanför sin bostad i Hässelby gård när vi hämtar upp henne. Bredvid sig har hon en välfylld tvättkasse, men istället för kläder innehåller den hundratals färgglada virkade möss och bollar.

I dag ska hon överlämna leksakerna till de hemlösa katterna på Kattstalle­t i Vällingby.

– Jag har hela tiden tänkt att jag vill lämna leksakerna till dem. Jag hade gjort det för länge sedan om det inte hade varit så svårt för mig att ta mig dit med rullatorn, säger Sissi Wahlsten.

För tio år sedan drabbades Sissi av en hjärtinfar­kt. Fram tills dess hade hon levt ihop med katten Vilma, en Maine coon.

– De är långhåriga och liknar lite en norsk skogskatt. Det var hemskt att sälja henne, men det var bara att inse att det inte gick längre, säger Sissi Wahlsten.

Förutom hjärtsvikt har Sissi lungsjukdo­men kol, och en rad andra besvär som gör det svårt för henne att jobba. På halvtid hjälper hon till i kyrkan som en del av arbetsförm­edlingens Fas 3-program.

– Jag bakar och pratar med folk, jag trivs jättebra där. Men de har inga katter, och ingen kyrkråtta heller tyvärr, skrattar Sissi Wahlsten.

Alltid haft katt

När hon var liten köpte hon sin första katt för 10 öre. Efter det har Sissi alltid haft katter hemma.

– Ett tag var jag jourhem till katter från Kattstalle­t, det brukade bara vara någon vecka i taget. Nu går tyvärr inte det heller längre, säger hon.

Sissi började virka kattleksak­er för nästan två år sedan, när hon var kattvakt åt en vän. Hon märke snabbt att katterna uppskattad­e hennes virkade råttor.

– Jag virkar nästan varje dag framför tv:n, jag blir lugn av handarbete­t, säger Sissi Wahlsten.

Sedan dess har hon hunnit samla på sig en hel del virkade kattleksak­er – när hon räknade dem sist kom hon upp i 865 stycken.

– Jag hoppas verkligen att de tycker om leksakerna, det var många år sedan jag var där sist, säger hon förväntans­fullt när vi sätter oss i bilen.

Populära leksaker

Det är en lugn eftermidda­g inne på Kattstalle­t. Katterna vilar bekvämt i sina kojor, några tittar nyfiket på när verksamhet­schefen Careen True hjälper Sissi att hälla över leksakerna från påsen i en stor balja.

– Det behövs alltid leksaker här, de slits ju så snabbt. Vi har 92 katter just nu, så de kommer definitivt att upp- skattas, säger Careen True.

Sissi och Careen plockar händerna fulla med virkade möss och går in till Kattstalle­ts minstingar, vissa är bara några veckor gamla.

– Åh, nu dör jag, utbrister Sissi när hon sätter sig bland de leksugna kattungarn­a.

På en gång kastar de sig efter de virkade mössen. En lång stund blir hon sittandes tillsamman­s med katterna, som får leka i baljan av leksaker. På väg därifrån är Sissi både lycklig och sorgsen.

– Gud vad jag blev sugen nu, de var så fina. Det är lite jobbigt, jag lever ensam i min lilla etta, det hade varit så mysigt med sällskap. Men det är jättekul att de gillade mina råttor, katter har ju väldigt lätt för att dissa saker, säger hon och fortsätter:

– Det blir nog så att jag fortsätter virka kattleksak­er på kvällarna, men det skulle verkligen behövas en garnaffär här i området.

”De kommer definitivt att uppskattas”, säger Careen True, verksamhet­schef på Kattstalle­t (vänster), om Sissis virkade leksaker.

Sissi började virka kattleksak­er för nästan två år sedan, när hon var kattvakt åt en vän. Hon märke snabbt att katterna uppskattad­e hennes virkade råttor.

 ??  ?? UPPSKATTAT.
UPPSKATTAT.
 ??  ?? ÖVERLÄMNAN­DET.
ÖVERLÄMNAN­DET.
 ??  ?? LEKSUGNA. ”Åh, nu dör jag,” utbrister Sissi när hon sätter sig bland de leksugna kattungarn­a som börjar leka med hennes hennes virkade leksaker.
LEKSUGNA. ”Åh, nu dör jag,” utbrister Sissi när hon sätter sig bland de leksugna kattungarn­a som börjar leka med hennes hennes virkade leksaker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden