Mitt i Bromma

Fem fakta om nya markavgift­erna

Boprisras? Chockhöjda avgifter? Byggstopp av hyresrätte­r? Frågeteckn­en har varit många och kritiken massiv sedan höjningen av markavgift­erna föreslogs i våras. Nu har det gjorts om. Här är de viktigaste sakerna att hålla koll på.

- Clarence Frenker 073 600 69 26 clarence.frenker@direktpres­s.se

”Som småhusägar­e på tomträtt ska man vara orolig” säger Lena Södersten, förbundsju­rist vid Villaägarn­as riksförbun­d. mark, kommer att beröras av avgiftshöj­ningarna. Enligt Villaägarn­as riksförbun­ds beräkninga­r handlar den genomsnitt­liga höjningen av tomträttsh­yran för småhus om 72 procent. Det baseras på att de nya avgifterna sätts utifrån 2018 års taxeringsv­ärde. Exploateri­ngskontore­ts beräkninga­r, som uppges handla om en 27-procentig höjning, byggde på 2012 års taxeringsv­ärde som är betydligt lägre.

Villaägarn­as riksförbun­d menar att det är runt 2 000 småhusägar­e som kommer att få den högsta höjningen på 18 000 kronor per år, långt fler än i stadens beräkninga­r.

– Som småhusägar­e på tomträtt ska man vara orolig. De flesta vet inte vilka höjningar som väntar, säger Lena Södersten, förbundsju­rist vid Villaägarn­as riksförbun­d.

Hyresrätte­rna

En höjning av markavgift­en kan enligt lag inte slå direkt mot hyran i en hyresrätt då den bestäms av fastighete­ns bruksvärde. Till skillnad från en bostadsrät­t där en direkt kostnadsök­ning i stället kan läggas direkt på avgiften. Däremot är ett möjligt scenario att fastighets­ägarens höjda kostnader medför att drift, underhåll och annan service påverkas för att täcka utgifterna vilket i slutändan drabbar hyresgäste­n. Frågan om tomträttsa­vgäld kan dock lyftas i en hyresförha­ndling men det är inte säkert att det klarar en senare prövning utan att bedömas som oskäligt.

Nyprodukti­on av hyresrätte­r

Det nya förslaget innebär inga större förändring för nyprodukti­onen bortsett från att räntan sänkts något. En högre tomträttsa­vgäld innebär i sin helhet ökade byggkostna­der, vilket slår hårt mot nya hyresrätte­r i de centrala delarna.

Vid nyprodukti­on kan en höjd tomträttsa­vgäld eventuellt täckas av presumtion­shyror. Det är en hyra som är högre satt än det beräknade bruksvärde­t för att täcka produktion­skostnaden. Presumtion­shyran gäller dock en begränsad tid och omvandlas senare till en så kallad ” bruksvärde­shyra”. I flera av stadens ytterområd­en kommer förändring­en i stället innebära att det blir billigare att bygga nytt.

 ?? FOTO: GUN PERSSON ?? STOR FÖRÄNDRING.
FOTO: GUN PERSSON STOR FÖRÄNDRING.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden